вівторок, 27 квітня 2021 15:03

Китайським ЗМІ заборонили писати про цьогорічну переможницю "Оскара"

Китайським ЗМІ заборонили писати про цьогорічну переможницю "Оскара"
Фільм "Земля кочівників" був представлений у шести номінаціях. Фото: Reuters

З пошуковиків у Китаї видаляють повідомлення про перемогу на "Оскарі" американської режисерки китайського походження Хлої Чжао.

Це пов'язано з її попередніми висловлюваннями про країну, пише Wall Street Journal. Одразу після церемонії в китайських соцмережах з'явилося безліч повідомлень про перемогу Чжао, які зникли через кілька годин.

Режисерка оскароносної драми "Земля кочівників" народилась у Китаї, а згодом переїхала до США. Цьогоріч Чжао стала другою жінкою, яка перемогла в номінації "Найкращий режисер", і першою кольоровою жінкою-переможницею в цій категорії.

Держвидання країни взагалі не згадували про тріумф режисерки. Журналісти китайських ЗМІ повідомили, що отримали наказ не повідомляти про її перемогу. Серед великих державних медіа Китаю про перемогу Чжао на "Оскарі" написало лише англомовне видання Global Times, яке водночас назвало режисерку "незрілою".

Зараз у соцмережах і пошуковиках можна знайти новини лише про попередні перемоги Чжао.

Фільм "Земля кочівників" був представлений у шести номінаціях, поміж яких "Найкращий фільм", "Найкращий сценарій-адаптація" і "Найкращий монтаж". Стрічка розповідає історію 60-річної жінки Ферн, яка залишається без роботи, грошей і чоловіка. Головну роль зіграла дворазова володарка премії "Оскар" Френсіс Мак-Дорманд. Її героїня вирушає в подорож штатами Середнього Заходу США в пошуках сезонного заробітку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оскар-2021: назвали найкращий фільм року

Раніше китайська влада наказала місцевим ЗМІ не транслювати церемонію вручення "Оскар" і призупинити висвітлення події. Це пов'язано з тим, що номінували документальний фільм про протести в Гонконгу. А також із тим, що американська режисерка китайського походження Хлоя Чжао критикувала китайську владу. Зокрема, в інтерв'ю 2013-го назвала Китай "місцем, де скрізь панує брехня".

Аналогічна ситуація в китайському інформаційному просторі була й тоді, коли Чжао перемогла на "Золотому глобусі".

Зараз ви читаєте новину «Китайським ЗМІ заборонили писати про цьогорічну переможницю "Оскара"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі