четвер, 13 травня 2021 09:00

КДБ СРСР намагалося вбити Папу Івана Павла ІІ

КДБ СРСР намагалося вбити Папу Івана Павла ІІ
Момент замаху на Івана Павла ІІ / Getty Images

13 травня 1981-го 23-річний Мехмет Алі Агджа, член турецької терористичної групи "Сірі вовки", на площі святого Петра в Римі, стріляв і серйозно поранив Папу Івана Павла II, який їхав у відкритому авто. Агджу одразу затримали, а пізніше засудили до довічного ув'язнення італійським судом.

Агджа народився 1958-го в східній турецькій провінції Малатья. В юності був дрібним вуличним злочинцем. У 20 років приєднався до ультраправої групи "Сірі вовки", пов'язаної зі спецслужбами, причетними до спроби військового перевороту 1980-го. 1 лютого 1979 року в Стамбулі Агджа, за наказом групи, вбив редактора великої турецької газети Milliyet Абді Іпекчі, за що був невдовзі схоплений і засуджений до довічного ув'язнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Похорон Папи-слов'янина був наймасовішим в історії людства

За пів року за підтримки "Сірих вовків" втік з в'язниці у Стамбулі, перебрався в Болгарію. 10 травня 1981-го за підробленими документами з'явився в Римі, де з трьома спільниками, одним турком і двома болгарами, отримав план замаху на Папу. За його словами, операцію фінансував болгарсько-турецький мафіозі Бекір Челенко, на якого вийшли "Сірі вовки". На випадок провалу був резервний кілер Усні Челік. За планом відступу, після замаху вбивці мали скористатись панікою, спричиненою невеликим вибухом, і добратися до болгарського посольства.

13 травня Агджа під прикриттям натовпу прихильників, які наблизилися до Івана Павла II, здійснив у нього кілька пострілів, чотирма кулями поранивши його в живіт і руку. Поранив також двох випадкових людей. Кинувши пістолет, намагався втекти, але його затримала черниця і кілька очевидців. Після чого схопили співробітники безпеки. Напарник Агджі запанікував і втік, не підірвавши вибухівку.

Поранений Понтифік пережив 5-годинну операцію і, попри велику крововтрату, вижив. На четвертий день після замаху заявив, що пробачає Агджу, якого в липні 1981-го засудили до довічного ув'язнення. За два роки Іван Павло II відвідав його у в'язниці, де наодинці вони провели тривалу бесіду. На прохання Папи президент Італії Карло Чампі помилував Агджу та депортував його в Туреччину в червні 2000 року, де був ув'язнений за вбивство 1979-го.

Існує кілька теорій про причини замаху. Сам Агджа під час слідства озвучив ряд суперечливих версій. За однією з них, організацію нападу здійснили болгарські спецслужби за завданням КДБ СРСР. Пізніше стверджував, що напад був наслідком конфронтації в самому Ватикані.

12 травня 1982 року в португальському місті Фатіма Іван Павло II пережив ще одну спробу замаху, коли на нього з ножем напав іспанський священник Хуан Марія Фернандес. Він пояснив вчинок тим, що вважає Папу комуністичним агентом, який хоче зашкодити Ватикану.

1991-го під час слухань у Сенаті США стало відомо, що в італійського слідства не було переконливих доказів причетності до замаху ні Болгарії, ні СРСР. Однак 2002 року в Італії за ініціативою прем'єра Сильвіо Берлусконі створили спеціальну комісія для вивчення архіву радянського перебіжчика, який передав британським спецслужбам документи, скопійовані за 30 років роботи в КДБ та Службі зовнішньої розвідки СРСР. З документів, які стосувались Італії, випливало, що замах на Папу ініціював КДБ, і його здійснили руками східно-німецької та болгарської спецслужб, які за 3 млн марок залучили "Сірих вовків".

З турецької в'язниці Агджа звільнився 18 січня 2010-го, після майже 29 років за ґратами. За його словами, Іван Павло II, який був для нього "втіленням всього того, що уособлює капіталізм", справив на нього надзвичайне враження. Кілька разів Агджа надсилав Папі листівки, а після виходу з тюрми оголосив, що став католиком, і планує емігрувати в Польщу, на батьківщину Папи.

Зараз ви читаєте новину «КДБ СРСР намагалося вбити Папу Івана Павла ІІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі