субота, 09 жовтня 2021 13:32

Катування українця у польському витверезнику: звинувачення висунули дев'ятьом особам

Катування українця у польському витверезнику: звинувачення висунули дев'ятьом особам
Дмитро Никифоренко помер після затримання поліцією Вроцлава. Facebook-сторінка Сюзанни Водоливової

У польському місті Щецин Окружна прокуратура висунула звинувачення дев'ятьом особам у справі про смерть громадянина України 25-річного Дмитра Никифоренка.

Про це повідомили в Окружній прокуратурі, пише "Укрінформ".

Звинувачення висунули чотирьом поліцейським, трьох з яких вже звільнили. Трьом працівникам витверезника, куди доправили українця після затримання. Керівнику витверезника та лікарці, яка перебувала на чергуванні.

Трьох працівників поліції звинувачують у перевищенні службових повноважень, знущанні з затриманої особи й побитті з летальним наслідком. Четвертого поліцейського - у неперешкоджанні насилля над затриманим.

Двох працівників витверезника прокурор звинуватив у спільному з поліцейськими знущанні з затриманого і побитті зі смертельним наслідком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загибель українця в Польщі: справу передали до іншої прокуратури

Лікарці висунули звинувачення у неналежному нагляді за потерпілою особою та у нездійсненні оцінки стану її здоров'я після застосування проти неї насилля, що призвело до смерті особи.

Керівнику витверезника та одній з працівниць цього закладу прокуратура висунула звинувачення у перешкоджанні кримінальному провадженню та подачі неправдивої інформації в медичній документації щодо перебування потерпілого в центрі.

Прокуратура звернулася до суду про тимчасовий арешт на три місяці двох поліцейських. Щодо інших - обрання запобіжного заходу у вигляді нагляду поліції, заборони на контакт з визначеними особами, виїзд за кордон і застави майна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Обійняв мене й дитину, потім дістав ніж" - моторошні подробиці загибелі 7-річного хлопчика в Польщі

Лікарку, одного з поліцейських, який ще працює, та двох працівників витверезника прокурор на час слідства відсторонив від виконання обов'язків. Четвертому поліцейському прокуратура заборонила займатися діяльністю, пов'язаною з можливістю застосування прямих примусових заходів.

Попри зібрані прокуратурою матеріалу, суд не погодився на тимчасовий арешт двох поліцейських. Прокуратура має намір оскаржити це рішення суду.

За скоєне трьом працівникам поліції й двом працівникам витверезника загрожує ув'язнення до 10 років. Іншим обвинуваченим – до п'яти років ув'язнення.

Дмитро Никифоренко, заробітчанин з Вінниччини, помер у польському Вроцлаві 30 липня. Його затримали й жорстоко познущалися місцеві поліцейські й співробітники витверезника, куди доправили українця. Правду про смерть Дмитра рідні дізналися тільки за місяць після загибелі.

Чоловіка били й душили, хоча він не поводився агресивно. На нього накинулись шестеро правоохоронців і співробітників витверезника. Вони прив'язали українця, притискали його голову до підлоги коліном, били кулаками, кийком і душили. Таке поводження тривало пів години, доки в ситуацію не втрутився лікар. Реанімаційні заходи не допомогли.

Зараз ви читаєте новину «Катування українця у польському витверезнику: звинувачення висунули дев'ятьом особам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі