понеділок, 14 жовтня 2019 16:00

Каталонських сепаратистів засудили до тюрми

Каталонських сепаратистів засудили до тюрми
Політики отримали терміни від 9 до 13 років. Фото: ComeOn! Barcelona

В Іспанії Верховний суд оголосив вироки 12 каталонським сепаратистам, які організовували референдум про незалежність Каталонії в жовтні 2017 року.

9 політиків визнали винними в підбурюванні до заколоту і отримали тюремні терміни від 9 до 13 років позбавлення волі, повідомляє "Радіо свобода".

Трьох осіб визнали винними в непокорі владі і засуджені до покарань, не пов'язаних з позбавленням волі. Найсерйозніше звинувачення у заколоті суд зняв.

13 років в'язниці отримав колишній заступник голови каталонської регіональної адміністрації Оріоль Жункерас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Іспанії затримали каталонських сепаратистів, які готували теракти

Колишній глава каталонської адміністрації Карлес Пучдемон перебуває в еміграції. Нинішній керівник парламенту регіону Рожер Торре засудили вирок. Назвав його атакою на демократію і на права громадян.

У Барселоні почались протести проти вироку. Вони намагаються зупинити роботу аеропорту.

1 жовтня 2017 року в Каталонії відбувся референдум про незалежність. Згідно з результатами, за незалежність проголосували 90,18% при явці в 43%. Уряд Іспанії не визнала де-факто оголошення Каталонією незалежності, вимагаючи від влади автономії чітко висловитися щодо незалежності регіону.

27 жовтня уряд Каталонії проголосувало за проголошення незалежності від Іспанії.

У той же час Сенат Іспанії проголосував за введення в дію ст. 155 Конституції країни, згідно з якою призупиняється самоврядування в Каталонії. У той же день прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой розпустив парламент Каталонії і оголосив нові вибори.

Після повідомлення в офіційній газеті іспанського уряду управління в Каталонії перейшло до уряду в Мадриді.

Зараз ви читаєте новину «Каталонських сепаратистів засудили до тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі