середа, 17 березня 2021 08:00

Художник став відомим через 11 років після смерті

Художник став відомим через 11 років після смерті
Вінсент ван Гог. Автопортрет, 1887 рік / Wikipedia

17 березня 1901-го в Парижі розпочалась виставка 71-єї роботи голландського художника Вінсента ван Гога. Експресивні картини стали сенсацією у світі мистецтва. 11 років перед цим, мало кому відомий художник ван Гог покінчив життя самогубством.

Вінсент народився в 1853-му у голландському Зюндерті у сім'ї пастора. Не отримавши у молодості професійної освіти, змінив безліч занять. У 1880-му захопився живописом. У 1885-му в Антверпені став відвідувати класи в Академії мистецтв і приватну школу малювання. Найвідомішими роботами цього періоду є "Їдці картоплі", "Ткач", "Натюрморт з люлькою і капелюхом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картину Ван Гога покажуть публіці вперше за 133 роки

У 1886-му переїхав до брата у Париж, де під впливом імпресіоністів, захопившись соковитістю фарб, кардинально змінив манеру малювання. Тоді намалював "Поле пшениці з жайворонком", "Татусь Тангі". Це були перші вдалі роботи ван Гога в постмодерністському стилі.

У 1888-му все частіше стали проявлятись ознаки душевної хвороби ван Гога. Він переїхав на південь Франції і наступний рік став найбільш плідним в творчості. Ван Гог пише картини "Квітуча слива", "Міст Ланглуа", "Долина Ла Кро", "Нічне кафе".

Психічна хвороба привела в лікарню для душевнохворих, після виходу з якої в травні 1890-го поселяється поблизу Парижа. Тут натхненно працює наступні кілька місяців, однак в один з періодів душевної кризи, відчуваючи, що хвороба стає тягарем для оточуючих, смертельно ранить себе. Помер 29 липня 1890-го.

За життя продав лише 1 роботу. У 1987-му на аукціоні його картина "Соняшники" були продана майже за $40 млн. За життя художник виставляв лише кілька робіт в Парижі та Брюсселі, однак не здобув визнання. Слава прийшла лише після паризької виставки 1901-го, коли він був визнаний як майстер-постімпресіоніст. У наступні десятиліття слава росла і нині його картини визнані в усьому світі шедеври.

Зараз ви читаєте новину «Художник став відомим через 11 років після смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі