четвер, 16 вересня 2021 07:10

Християнські радикали вбили до 3,5 тис. палестинських біженців

Християнські радикали вбили до 3,5 тис. палестинських біженців
Жертви різанини в палестинському таборі / World Press Photo Winner

16 вересня 1982-го через кілька годин після того як ізраїльські війська увійшли в Бейрут, християнська міліція, фалангісти, союзники Ізраїлю, напала на табори палестинського біженців "Шабра і Шатілло", де вбили до 3,5 тис. осіб, включаючи жінок і дітей. Ізраїль спочатку заперечував сам факт різанини, а потім зняв з себе відповідальність. 29 вересня для запобігання подальшого кровопролиття ООН ввела миротворчий контингент до Лівану.

Різанина сталася після того, як 14 вересня вбили президент Лівану - християнина Башира Жмайеля і ще 26 осіб, яких, ймовірно, вбили члени "Організації визволення Палестини", ОВП. Наступного ранку, 15 вересня, ізраїльські війська, всупереч раніше досягнутим домовленостям між США та Ізраїлем, зайняли ліванську столицю Бейрут. США раніше гарантували ОВП безпеку цивільних осіб міста, і що ізраїльські війська туди не увійдуть.

До цього моменту сили ОВП покинули Бейрут відповідно до міжнародним домовленостей. Незважаючи на це, ряд джерел стверджує, що в таборах залишалося ще багато палестинського бойовиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пілот посадив гелікоптер і пригрозив відкрити вогонь по своїм

Фалангісти в Бейруті почали зачистки таборів від передбачуваних палестинського бойовиків. Ізраїльтяни під час різанини здійснювали охорону таборів. Роль Ізраїлю в різні є неоднозначною і суперечливою.

У "Сабрі та Шатило" загинуло, за різними оцінками, від 700 до 3500 осіб. Згідно даних ізраїльської військової розвідки, кількість жертв - близько 800 осіб. "Міжнародний Червоний хрест" визначив кількість в 1500 жертв.

Ймовірно, приводом послужила також помста за масове вбивство мирного населення в християнському місті Дамур, влаштоване в 1976 році загонами ОВП і їх союзниками, а також ж вбивство Жмайєля.

У 1983-му комісія під головуванням ООН дійшла висновку, що Ізраїль, як окупант, відповідальний за насильство. Комісія також дійшла висновку, що різанина була формою геноциду. У 1983-му ізраїльська урядова комісія дійшла висновку, що ізраїльські військові, знаючи про бійню, не зробили серйозних кроків для її припинення. Комісія визнала непряму відповідальність Ізраїлю, а тодішній міністр оборони Аріель Шарон поніс особисту відповідальність "за ігнорування небезпеки кровопролиття і помсти", і пішов у відставку.

Зараз ви читаєте новину «Християнські радикали вбили до 3,5 тис. палестинських біженців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі