четвер, 10 грудня 2020 11:14

Г'ю Гефнер не був впевнений, що видаcть 2-й номер журналу Playboy

Г'ю Гефнер не був впевнений, що видаcть 2-й номер журналу Playboy
Обкладинка першого номеру журналу Playboy / Wikipedia

10 грудня 1953-го в США тиражем у 70 тис. примірників вийшов 1-й номер журналу Playboy з акторкою Мерилін Монро на обкладинці. Засновник журналу Г'ю Гефнер не був упевнений, що випустить 2-й номер. Але його страхи не справдились: за тиждень розійшлося 3 чверті накладу. До кінця 1-го десятиліття журнал продавався тиражем понад 1 млн примірників.

1-й номер Гефнер укладав на власній кухні, бо про окреме приміщення годі було мріяти. Ідея розмістити на розвороті красуню прийшла з армійського минулого. Г'ю згадав, як пришпилював біля ліжка фотокартки дівчат-кінозірок. Звернувшись до власника компанії з випуску календарів iз красунями Джона Баумгартена, Гефнер одержав у нього фото молодої актриси Норми Мортенсон - Мерилін Монро. Її світлину помістили на обкладинку 1-го номера, який приніс Гефнеру дохід і можливість випустити 2-й номер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обкладинку Playboy вперше прикрасив чоловік

1955 року Гефнер вирішує поміщати в журналі фото не тільки зірок, а й звичайних красивих дівчат. Зокрема, під вигаданим іменем Джанет Пілгрім на обкладинці з'являється фото дівчини, що в редакції займалася передплатою. Так у підсвідомості читачів закріплюється думка, що красиві дівчата не недосяжні, а живуть поруч.

У 1960-х журнал публікував твори відомих письменників: Курта Воннегута, Володимира Набокова, Ірвіна Шоу, Євгена Євтушенка. Пік популярності припадає на 1970-ті. Після того відбувалося зниження тиражів і рівня культурної значущості видання.

Дочка Г'ю Крісті Гефнер приєдналася до управління журналом 1975-го і стала главою компанії 1988 року. 2008-го покинула посаду.

Журнал відсвяткував 50-річчя 2004-го. 2009 року скоротив кількість номерів до 11 на рік, а згодом до 10. Із 2016-го Playboy більше не публікує фото повністю оголених дівчат. Генеральний директор видання Скотт Фландрія визнав, що журнал не здатен конкурувати з вільно доступною інтернет-порнографією. У березні 2020-го вийшов останній випуск друкованої версії. Однією з причин закриття став спалах коронавірусу у світі.

Зараз ви читаєте новину «Г'ю Гефнер не був впевнений, що видаcть 2-й номер журналу Playboy». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі