пʼятниця, 09 серпня 2024 22:03

Готували змову. У ще одній країні світу міг статися державний переворот

Зміни владних еліт іншим, ніж демократичны вибори, способом частішають, що свідчить про системні кризи у країнах світу. У ще одній державі мало не стався переворот.

У деталях розбиралася Gazeta.ua.

Колишніх не буває

9 серпня стало відомо про гучні арешті у Таджикістані:

• Акбарію Іскандарова, колишнього виконуючого обов'язки президента, нині науковця,

• Хамрохона Заріфі, міністр закордонних справ,

• Ахмадшоха Комилзода, заступника лідера Демпартії,

• Шокірджона Хакімова, заступника голови Соціал-демократичної партії

Проти Іскандарова порушена кримінальна справа невідомо за яким звинуваченням, оскільки вона засекречена. Директор Інституту філософії та політології Академії наук Таджикистану Нозім Махмадізода, де працює Іскандаров стверджує, що старається не втручатися у процес розслідування.

Автор: Getty Images
  У Таджикистані міг статися державний переворот
У Таджикистані міг статися державний переворот

Про арешти цих осіб з'являлися чутки від 30 травня, але тільки 9 серпня 2024 року Генеральна прокуратура Таджикистану підтвердила порушення кримінальних справ проти Заріфі та Іскандарова. Однак у чому їх звинувачують ,офіційно досі не відомо.

Умовні зрадники?

Згодом того ж дня Генпрокурор Таджикистану Юсуф Рахмон додав ще одного фігуранта порушених кримінальних справ - Саїдджафара Усмонзода, колишнього депутата парламенту та екс-лідера Демократичної партії Таджикистану та Ахмадшоха Комілзода - першого заступника голови тієї ж партії.

Усі ці особи, зазначив Рахмон, проходять по справах під грифом секретності. "Скажу одне: будь-хто, хто зраджує державу, націю, президента, - відповідатиме перед законом, незалежно від того, яку посаду він займає нині чи займав колись", - наголосив Генпрокурор Таджикистану на прес-конференції.

Зрада планувалася масштабна

Ми можемо припускати, що йдеться про державну зраду. У такому разі, зрада планувалася масштабна, адже на запитання, чи пов'язані справи проти стількох осіб між собою, Юсуф Рахмон відповів: "Так, причому тісно".

Національний альянс

Опосередковано про те, що ж саме інкримінується такій великій групі політиків Таджикистану, можна судити по виступу Юсуфа Рахмона на засіданні парламенту з представленням про зняття депутатської недоторканності з Усмонзода (14 червня). Генеральний прокурор звинуватив його у співробітництві із заборонено. у країні партією "Національний альянс Таджикистану" (НАТ).

У свою чергу, "НАТ", за версією Рахмона, вступив у змову з опозиційними чинній таджицькій владі партіями та рухами поза межами країни, а також з лідерами опозиційних сил всередині країни з метою захоплення влади.

Саме після цього виступу й були спочатку викликані на допити, а потім затримані (арештовані) більшість колишніх та нинішніх політичних фігур Таджикистану.

Говорили-балакали

Деякі деталі засекречених справ усе ж просочилися у ЗМІ, можливо, з подачі самого Рахмона чи співробітників Генпрокуратури, яка веде слідство. Отже, у вересні 2021 року Усмонзода обговорював по телефону із заступником "НАТ" Шарофіддіном Гадоєвим захоплення влади.

Гадоєв нібито обіцяв за підтримки лідера "Партії ісламського відродження Таджикистану" Мухіддіна Кабірі більш ніж 3 тисячі бойовиків "Джамат Ансаруллах" та велику суму грошей на цю справу. За словами Рахмона, Усманзода був "нервом заколоту, активно вербував союзників як у Таджикистані. так і за кордоном. Планували дестабілізувати окремі регіони, захоплення споруд правоохоронних органів та зброї, котра там зберігається. Далі - "насильницким шляхзом повалити владу", стверджує Генпрокурор Таджикистану. На все про все інша держава (яка саме, Рахмон не поточнив) виділила понад 10 мільйонів доларів США.

Провина Увманзода повністю підтверджена метіралами справи

"Провина Увманзода повністю підтверджена метіралами справи", - наголосив він. За словами Рахмона, політик зізнався сам, але є записи розмов та покази свідків.

Влада приховує

Офіційна таждицька влада не поспішає розкривати деталі справи, котра в іншій країні справила б ефект мегатонної бомби. Родині заарештованих політиків нарікають - їм досі не дозволяють побачитися з ув'язненими у СІЗО.

Складно знайти адвокатів, котрі б узялися захищати інтереси підозрюваних, захисники є лише у двох із них, але теж досі не могли побачитися зі своїми клієнтами. Водночас близькі люди непокояться і за себе.

Східна династія

Таджикистан є типовою країною з правлячою династією під виглядом демократії: з 1994 року незмінним президентом є Емомалі Рахмон, колишній член компартії. ТРивале правління дозволило придушити або приручити опозицію, вичавити незгодних з країни та обрости зв'яками як у Таджикистані, так і поза ним.

Останнім часом Рахмон активізувався у зовнішніх контактах та у претензіях на лідерство у Середній Азії. Так, 9 серпня він полетів до Астани, де відбулася Консультативна зустріч голів країн Центральної Азії. До столиці Казахстану з'їхалтся президенти Киргизстану, Туркменістану та Узбекістану, а зе почесний гість- президент Азербайджану Ільхам Алієв. Саме так Емомалі Рахмон заявив наступне: "Виникла необхідність формування спільної позиції до майбутнього Центральної Азії". Йдеться. розтлумачив він, про більш глибоке співробітництво у сфері безпеки, у тому числі, між правоохоронними органами.

Путін втратить багато важелів упливу на пострадянські східні країни

А це - пряме зазіхання на прерогативу Кремля, який, як показує досвід останніх місяців, використовує правоохоронні органи у своїх політичних інтересах. Якщо Центральна Азія домовиться між собою і напряму з Китаєм, Путін втратить багато важелів упливу на пострадянські східні країни. Найголовніше - позбавиться каналів дії на ресурсні у плані енергоносіїв країни. Якщо взяти до уваги провальну для російської влади так звану "СВО" та невдоволення генералітету, для Путіна втрата контролю за азійськими територіями колишнього СРСР матиме карколомні наслідки. І Росію вже штормить.

У Росії неспокійно

Нагадаємо, від Алієва буквально днями повернувся колишній міністр оборони Росії Сергій Шойгу, куди прилетів зі столиці Ірану - Тегерана. Путін. вірогідно, або не знав про цей візит, або не був належним фином поінформований Шойгу, оскільки на нараді з приводу вторгнення ВСУ у Курську область (РФ) зажадав від нього "доповіді про поїздки".

Емомалі Рахмон неодноразово спілкувався з лідером КНР Сі Цзіньпінем, сторони обговорювали стратегічну співпрацю. Сі та китайські гроші допомогли побудувати споруди парламенту та уряду Таджикистану, у липні лідер КНР та Емомалі Рахмон навіть спільно їх відкривали. Тому для Кремля династична влада Рахмона може бути проблемою, особливо після терактів у ТЦ "Крокус" (хоча Генпрокуратура Таджикистану заявляє про співпрацю з правоохоронними органами Росії щодо розслідування теракту). Принаймні, на запити російського Слідчого комітету таджицька сторона відповіді надала. У самій Росії, попри резонанс і заклики посилити міграційні обмеження для таджиків, влада намагається стримати цей тренд.

Проблеми всередині

Відтак Емомалі Рахмон готується до зовнішньополітичного прориву, за таких умов проблеми всередині власної країни йому не потрібні. Президент Таджикистану останні півроку провів судову реформу,що зміцнює його владу, та здійснив низку кадрових перестановок.

Однак найбільшою проблемою для нього, схоже, є ісламська опозиція, щедро підтримувана ззовні. Арешти можуть бути спричинені саме намаганням раз і назавжди (бажано - надовго) послабити цю опозицію. Якщо брати "НАТ", штаб-квартира організації - поза Таджикистаном. І саме по ньому завдано удару арештом Шокірджона Хакімова, заступника голови Соціал-демократичної партії Таджикистану.

"Затримання та видалення з політичної арени незалежних, мислячих політиків, як-от Шокірджона Хакімова, буде мати катастрофічні наслідки для майбутнього таджицького народу", - заявила груна "НАТ".

Емомалі Рахмон готує грунт для транзиту влади до свого сина

Утім, є й думки, що Емомалі Рахмон готує грунт для транзиту влади до свого сина, Рустама. Заради нього у Конституції знизили мінімальний вік для президентства: з 35 до 30 років, цьогоріч Рустам отримав від батька посаду мера столиці - Душанбе, яку обіймав близький друг і соратник Емомалі - Махмадсаїд Убайдуллоєв. Водночас Махмадсаїд має незалежні від президента контакти з Кремлем, що протягом останніх років непокоїло Емомалі.

Внутрішні чвари

Не всі у клані Рахмона згодні з транзитом влади Рустаму, тому він досі не президент ,хоча 30 років досяг. На найвищу посаду у Таджикистані претендує сестра Рустама, Озода. Їм опонує голова Державного комітету нацбезпек Таджикистана Саймумін Ятімов. Чи зможе Рустам утримати владу, якщо її передати, - питання, котре тривожить втомленого Емомалі.

Але у контексті низки заколотів та переворотів (Бангладеш, Малі, Нігерія, Нігер тощо) постає питання, чому династичні правління в демократичному форматі переживають глибоку кризу. На поверхні, як висловився Емомалі Рахмон в Астані, стрімкі геополітичні зміни. Глибше продивляється інша причина - дезорієнтація владних еліт.

Вершки без концепту

Якщо брати Бангладеш, прем'єрка Шейх Хасіна має поважний вік і, вочевидь, покладалася на своїх радників та державний апарат. Та без концептуального розуміння "у верхах", як діяти і куди йти, державний механізм занурюється у безлад, а центральна влада стає набагато вразливішою як до зовнішніх, так і до внутрішніх упливів. Досить збігтися тимчасовим інтересам одного-двох угруповань, - і заколот готовий.

Загальна геополітична нестабільність змушує династії зміцнювати ситуацію всередині країн

З іншого боку, старі демократичні династії правління перестають реагувати на сигнали з "низів". Яскравий приклад - "арабська весна" 2010-2011 років, коли у низці країн арабського світу сталися масові заворушення, що призвело до зміни влад.

Загальна геополітична нестабільність змушує династії зміцнювати ситуацію всередині країн, як правило, "заморожувати" її. Але це лише свідчить про незасвоєння уроків "арабської весни". Тому чим більша буде геополітична турбулентність, тим частішими - заколоти або їхні примари, уявні чи реальні зазіхальники на владу.

Зараз ви читаєте новину «Готували змову. У ще одній країні світу міг статися державний переворот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі