середа, 04 серпня 2021 12:34

"Гармати замість масла": пояснили причину бідності в Росії

"Гармати замість масла": пояснили причину бідності в Росії
Офіційно бідними в Росії вважають 17 млн людей. Фото: ТАСС

У Росії планують знизити рівень бідності вдвічі завдяки адресним виплатам сім'ям.

Глава рахункової палати РФ Олексій Кудрін каже, що на це знадобиться кілька сотень мільярдів рублів, пише російська служба "ВВС".

2020 року офіційний рівень бідності в РФ становив 12,1%. У цю категорію увійшли понад 17 млн ​​осіб. Їхні доходи нижчі за прожитковий мінімум. Торік він у середньому дорівнював 11 301 руб. - приблизно 4150 грн. У кожному регіоні розраховують свій показник. Залежно від нього нараховують виплати населенню.

400 тис. росіян належать до групи екстремальної вразливості - фактично вони перебувають на межі голоду, згідно з опублікованою в липні статистикою ЮНІСЕФ. Ще 8,7 млн ​​- 6% населення - у групі помірної вразливості. Це ті, хто харчується звичну кількість разів на день, але загалом помітно скорочує споживання їжі.

У березні президент РФ підписав указ, згідно з яким розмір виплати на дітей від трьох до семи років залежатиме від доходів сім'ї. Виплата може становити 50%, 75% або 100% від регіонального прожиткового мінімуму для дитини. Раніше допомогу виплачували однаково всім - 50%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навальний показав маєток Путіна за $1 млрд

"Економіка Росії не росте з 2014 року. Тому розв'язати проблему бідності вкрай важко, - коментує економіст Сергій Алексашенко "Еху Москви". - У бюджеті грошей більше не стає, країна весь час перед вибором: гармати замість масла або масло замість гармат. Але чомусь завжди обирає гармати, а масло відсуває на другий план".

"Щоб роздати кожному якусь суму, великого розуму не треба, - говорить Алексашенко. - У будь-якій країні проблема бідності вирішується не тим, що ви раз заплатили п'ять або 10 тисяч рублів на дитину, сім'ю, пенсіонера. А тим, що економіка починає зростати швидше, і уряд усвідомлено реалізує спеціальні програми адресних виплат тим, хто грошей дійсно потребує. В Україні реалізували таку модель. Провели велику програму верифікації, підтвердження статусу нужденного. Міністерство фінансів її розробляло і впроваджувало понад два роки. І зараз вона успішно працює. Найбільші в Україні виплати сім'ям у зв'язку зі зростанням тарифів на тепло, на газ у рамках цієї програм".

Чверть росіян оцінюють матеріальне становище сімей як погане. Майже дві третини – як середнє, згідно з торішньім опитуванням всеросійського центру вивчення громадської думки. Загалом оцінювали економічне становище в країні як хороше - 12% росіян.

Зараз ви читаєте новину «"Гармати замість масла": пояснили причину бідності в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі