пʼятниця, 07 вересня 2018 11:57

Флакон із "Новачком" міг вбити тисячі людей - експерти

4 тис. осіб могли постраждати від залишків нервово-паралітичної речовини "Новачок" у флаконі з-під парфумів, який викинули ГРУшники у британському Солсбері. Про це заявили британські експерти.

Поліція та спецслужби припускають, що пляшечку могли провезти на територію Британія співробітники російського посольства у Лондоні. Проводять відповідне розслідування, повідомляє Daily Mail.

Сліди "Новачка" знайшли у номері готелю, де мешкали 2 росіян - Олександр Петров і Руслан Боширов. Їх вважають виконавцями замаху на Сергія та Юлію Скрипалів 4 березня. Вони прибули за 2 дні до того й оселилися у City Stay Hotel у східному районі Лондона. Власник закладу Сілмен Мір каже, що йому не повідомляли про сліди отрути. І він досі не знає, в якому номері їх виявили. Про те, що детективи відвідували готель 4 травня, дізнався лише 5 вересня від журналістів. Вони прийшли брати інтерв'ю з телекамерами.

Автор: Прес-служба британської поліції
  Ємність, схожа на флакон від парфумів бренду Nina Ricci. 30 червня  її підібрав британець Чарлі Роулі. Подарував співмешканці Дон Стерджесс. Обоє потрапили до лікарні. Жінка померла.  4 вересня організація із заборони хімічної зброї підтвердила, що в пляшечці був "Новачок".
Ємність, схожа на флакон від парфумів бренду Nina Ricci. 30 червня її підібрав британець Чарлі Роулі. Подарував співмешканці Дон Стерджесс. Обоє потрапили до лікарні. Жінка померла. 4 вересня організація із заборони хімічної зброї підтвердила, що в пляшечці був "Новачок".

Отруту могли провезти співробітники російського посольства у Лондоні

Світові лідери французький президент Еммануель Макрон, німецький канцлер Ангела Меркель, прем'єр Канади Джастін Трюдо і голова Білого дому Дональд Трамп визнали відповідальність російського керівництва за атаку у Солсбері. Про це підписали спільну заяву.

"Отруєння Скрипалів майже напевно відбулося після розпорядження вищих ешелонів влади Росії. Необхідно зосередитися на захисті від ГРУ, а проти Росії треба посилити санкції", - заявила голова британського уряду Тереза Мей під час виступу у парламенті позавчора.

Міністр безпеки Британії Бен Уоллес заявив, що Путін несе найвищу відповідальність за дії своїх розвідників.

"ГРУ, без сумніву, не шахраї. Ними керують вищі чини російського генерального штабу та міністр оборони, а також Кремль із апаратом президента", - сказав Уоллас до BBC.

Голова британської служби кібербезпеки пригрозив ГРУ у випадку нападу на кібермережі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отруєння Скрипаля: з'явилася нова інформація про звинувачених росіян

Після розкриття нових подробиць про отруєння Скрипалів відбулося засідання радбезу ООН. Там зчепилися представник Росії та Британії.

"Російський уряд живе в паралельному всесвіті, де норми міжнародного права протилежні нашим. Вони грали в кості із життям у Солсбері", - заявила представниця Лондона Карен Пірс.

Постпред Росії Василь Небензя звинуватив Захід у тому, що він маніпулює інформацією та влаштовує театр абсурду.

8 серпня в Сполучених Штатах Америки оголосили нові санкції проти РФ. Це – відповідь на отруєння у Великій Британії колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки. Перший пакет санкцій за використання Росією хімічної зброї в Солсбері почне діяти 22 серпня.

Обмеження вплинуть на товари, що стосуються національної безпеки Росії. А саме - комп'ютерне обладнання, сенсори, лазери, телекомунікаційне устаткування, пристрої в галузі видобування нафти й газу, літакобудування.

Отруєння Сергія Скрипаля та його доньки Юлії сталося 4 березня 2018-го в британському Солсбері. 29 березня Юлія прийшла до тями і почала говорити, а 10 квітня її перевезли до шпиталю на британській військовій базі. 7 квітня стало відомо, що Сергій Скрипаль теж почав одужувати.

Зараз ви читаєте новину «Флакон із "Новачком" міг вбити тисячі людей - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі