вівторок, 19 березня 2024 02:57

Євросоюз придумав, як Україні отримати прибуток від заморожених активів РФ

Євросоюз придумав, як Україні отримати прибуток від заморожених активів РФ
Близько 260 мільярдів євро активів російського Центробанку були заморожені країнами "Великої сімки", ЄС і Австралією. Фото: www.rfi.fr

Європейський Союз підготував пропозиції, згідно з якими Україна почне отримувати прибутки від заморожених російських активів вже у липні.

Пропозиції передбачають податок на прибуток від заморожених резервів з метою використання близько трьох мільярдів євро на рік для фінансування поставок зброї в Україну та розвитку її оборонної промисловості, повідомляє Bloomberg із посиланням на проєкти документів і джерела.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туск розповів, чому заморожені активи РФ не передають Україні

Близько 260 мільярдів євро активів російського Центробанку, переважно у вигляді цінних паперів і готівки, були заморожені країнами "Великої сімки", ЄС і Австралією, причому понад дві третини з них заблоковані в ЄС.

У публікації зазначають: фінансування стало особливо важливим, оскільки Україна стикається з нестачею артилерії, а близько 60 мільярдів доларів допомоги від США залишаються заблокованими Конгресом.

Дискусія щодо вилучення заблокованих російських активів за кордоном триває від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. За цей період заморозити вдалося сотні мільярдів доларів США, але не конфіскувати їх.

Адміністрація Байдена наполягає на тому, щоб союзники по G-7 розблокували заморожені активи, і хоче побачити прогрес до саміту лідерів у червні. Але деякі європейські країни, включаючи Німеччину і Францію, а також Європейський центральний банк не бажають цього робити.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз придумав, як Україні отримати прибуток від заморожених активів РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі