середа, 15 вересня 2021 17:43

Європарламент закликав країни ЄС не визнавати вибори в Росії

Європарламент закликав країни ЄС не визнавати вибори в Росії
Засідання Європарламенту в Страсбурзі / Reuters

У проєкті звіту про майбутню стратегію відносин ЄС з Росією, який Європарламент планує затвердити в середу, 15 вересня, депутати закликають Євросоюз бути готовим не визнавати російський парламент Думу, якщо вибори туди 19 вересня визнають сфальсифікованими.

"ЄС має бути готовий не визнавати парламент Росії та розглянути питання про виключення Росії з міжнародних організацій з парламентськими асамблеями, зокрема з ПАРЄ, якщо парламентські вибори в Росії визнають шахрайськими й такими, які провели з порушенням демократичних принципів та міжнародного права", - йдеться в документі. Про це пише "Європейська правда" з посиланням на EU Reporter.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навального номінували на премію Сахарова

"Люди в Росії повинні мати право вибору. Коли ключові гравці опозиції та противники російської правлячої партії сидять у тюрмах чи під домашнім арештом, вибору немає. Репресії Кремля щодо всіх кандидатів від опозиції, вільних ЗМІ або НУО підривають легітимність і справедливість виборів. Слід звільнити лідера опозиції Олексія Навального, а також всіх, хто підтримував його під час мирних акцій протесту", - сказано в заяві.

У звіті йдеться, що ЄС слід співпрацювати з Москвою з питань, які становлять спільний інтерес, таких як контроль над озброєннями, будівництво миру, глобальна безпека чи зміна клімату. Така співпраця, проте, має бути суворо обумовлена готовністю Кремля дотримуватись прав людини й міжнародного законодавства. Результати голосування за резолюцію будуть відомі 16 вересня.

Рішення Європарламенту не обов'язкові до виконання, але є рекомендацією для країн ЄС.

Для вступу в Євросоюз Україні не обов'язково чекати 20 років, як заявила президентка Естонії Керсті Кальюлайд. Депутати Європарламенту, члени неформальної групи друзів України, висловили підтримку європейським прагненням Києва в листі-відповіді на слова Кальюлайд,

Зараз ви читаєте новину «Європарламент закликав країни ЄС не визнавати вибори в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі