Ексклюзиви
четвер, 25 лютого 2021 07:00

Єврейський правий радикал розстріляв 29 мусульман, які молилися

Єврейський правий радикал розстріляв 29 мусульман, які молилися
Ізраїльські солдати стоять біля плям крові на підлозі після стрілянини 25 лютого 1994-го / Flash90

25 лютого 1994-го єврейський правий радикал родом із США Барух Гольдштейн під час релігійного єврейського свята Пурим і мусульманського місяця Рамадан, відкрив вогонь з автомата по палестинських мусульманах, які зібралися, щоб помолитися в мечеті Ібрагіма в Хеврон, що на території палестинського Західного берегу ріки Йордан. В результаті нападу 29 людей загинули. Кільком було по 12 років. 125 були поранені. Стрільця схопили, обеззброїли і забили до смерті виживші.

Стрілянина спричинила палестинські протести на Західному березі, і протягом наступних сутичок загинули ще 26 палестинців і 120 отримали поранення, а також 9 євреїв. Водночас внаслідок терактів палестинців всередині самого Ізраїлю загинули ще 14 євреїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терорист у костюмі Санта Клауса вбив 39 людей

Гольдштейна широко засудили в Ізраїлі та єврейська діаспора. Тодішній прем'єр країни Іцхак Рабін назвав стрільця "дегенеративним вбивцею", "ганьбою сіонізму та іудаїзму". Рух "Ках", до якого належав вбивця, влада Ізраїлю визнала терористичною організацією, і заборонила. Проте деякі єврейські поселенці в Хевроні звеличували його як героя і розглядали напад як превентивний удар, а смерть, як акт мучеництва.

Через 4 дні після стрілянини в Нью-Йорку іммігрант ліванського походження Рашид Баз вистрілив в фургон з 15 ортодоксальними євреями-студентами, убивши одного.

Ізраїльський влада призначила комісію з розслідування на чолі з главою Верховного суду. Комісія назвала різанину "підлим актом убивства, в результаті якого загинули невинні люди, які схилилися в молитві перед творцем". Серед її висновків були такі, що Гольдштейн діяв сам при плануванні, нікому не казав про плани, правоохоронці нічого не знали і не могли запобігти теракту.

Зараз ви читаєте новину «Єврейський правий радикал розстріляв 29 мусульман, які молилися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути