середа, 17 липня 2019 11:11

Етнічний українець став командувачем армії Канади

Етнічний українець став командувачем армії Канади
Етнічний українець став командувачем армії Канади. Фото: i.obozrevatel.com

Армію Канади очолив етнічний українець генерал-лейтенант Пол (Павло) Винник.

Про призначення на посаду стало відомо 14 липня після привітання прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо на його офіційній сторінці в Twitter.

"Генерал-лейтенант Винник, онук українських поселенців зі Стрия (Альберта) узяв командування канадською армією", – підтвердив новину посол Канади в Україні Роман Ващук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокуратура РФ назвала Всесвітній конгрес українців "загрозою для своєї безпеки"

Дід Винника родом із села Поздимир на Львівщині. У листопаді 2016-го генерал-лейтенант відвідав рідне село предків.

Військову кар'єру почав у Військовому коледжі Роял Роадсу і Королівському військовому коледжі Канади. 1986-го Винник вступив до лав канадських військових інженерів.

1997-го став головнокомандувачем 1-го полку бойових інженерів в Едмонтоні. З 2004-го був командувачем першої групи тилового забезпечення, з березня 200-го – помічником командувача генерала Об'єднаного тимчасового управління безпеки в Афганістані.

2010-го Винника призначили командувачем Західного округу наземних військ. 2012-го – заступником командувача Армії Канади і головою Командування військової розвідки Канади. З липня 2014-гоу був головою Оборонної розвідки.

Крім того, за даними офіцера ЗСУ Анатолія Штефана, Винник сприяв отриманню українською армією новітньої зброї, а також її співпраці з канадськими інструкторами.

"2016-го після його візиту в Україну у львівських шахтах абсолютно випадково були знайдені далекобійні снайперські ґвинтівки і заблукали військові інструктори канадської армії", – написав український полковник.

У січні 2017-го міністром закордонних справ Канади стала Христя Фріланд, яка має українське коріння. Вона народилася в канадському місті Піс-Рівер у провінції Альберта. Її мати, Галина Хом'як-Фріланд, українка за походженням.

Канада планує дозволити українцям подорожувати до країни з електронними візами.

Зараз ви читаєте новину «Етнічний українець став командувачем армії Канади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі