вівторок, 14 липня 2020 00:35

ЄС розкритикував Туреччину через перетворення Собору Святої Софії на мечеть

ЄС розкритикував Туреччину через перетворення Собору Святої Софії на мечеть
Мечеть Святої Софії: ЄС проти. Фото: Reuters

Міністри закордонних справ країн ЄС розкритикували рішення Туреччини перетворити Собор Святої Софії у Стамбулі на мечеть.

"Важливим питанням була Айя-Софія. Рада засудила рішення Туреччини перетворити таку визначну пам'ятку на мечеть. Це рішення неминуче призведе до недовіри, сприятиме розладу між релігійними громадами і підриватиме наші зусилля щодо діалогу і співпраці", - заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель, повідомляє "Європейська правда".

Серед країн ЄС була широка підтримка ідеї закликати турецьку владу негайно переглянути це рішення.

"Ми мали тривалі і цікаві дебати щодо Туреччини, наприкінці яких я представив свої висновки, і вони були затверджені Радою. Але це мої висновки, які визначатимуть мої подальші дії, як високого представника", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свята Софія: Всесвітня рада церков звернулася до Ердогана заради миру

Нагадаємо, Вищий адміністративний суд Туреччини дозволив змінити статус собору Айя-Софія, анулювавши рішення 1934 року про перетворення собору на музей. Відразу після рішення суду президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган видав указ, яким офіційно надав Собору Святої Софії в Стамбулі статусу мечеті.

Зараз ви читаєте новину «ЄС розкритикував Туреччину через перетворення Собору Святої Софії на мечеть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі