вівторок, 20 квітня 2021 09:11

Двоє хлопців розстріляли 12 однокласників і вчителя

Двоє хлопців розстріляли 12 однокласників і вчителя
Стрільці в школі за 10 хв до суїциду. Камера відеспостереження школи / Wikipedia

20 квітня 1999 року двоє підлітків застрелили 13 осіб у середній школі Колумбайн у Літтлтоні, штат Колорадо.

Приблизно об 11:19 18-річний Ділан Кліболд і 17-річний Ерік Гарріс, одягнені в плащі, почали стріляти в учнів за межами школи, а потім увійшли всередину, щоб продовжити. До 11:35 Кліболд і Гарріс убили 12 однокласників і вчителя, поранили ще 23 людини. Незабаром після полудня двоє підлітків скоїли самогубство.

Злочин спричинив національні дебати про контроль над зброєю й безпекою шкіл, а також серйозне розслідування, щоб визначити, що спонукало злочинців на такі дії. У дні після стрілянини вважали, що Кліболд і Гарріс навмисно обрали жертвами спортсменів, представників меншин і християн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивця увірвався в кафе з криком: "Усі жінки – гадюки!"

Спочатку повідомляли, що ученицю Кессі Бернал нібито запитав один зі стрільців, чи вірить вона в Бога. Коли Берналл відповіла "так", її застрелили. Пізніше її батьки написали книгу "Вона сказала "так", у якій вшанували пам'ять дочки.

Подальші розслідування показали, що Гарріс і Кліболд обирали жертв випадково. Їхній початковий план полягав у тому, щоб дві пропанові бомби вибухнули в шкільній їдальні. Це потенційно могло вбити сотні людей і змусити тих, хто вижив, вийти, щоб їх можна було застрелити. Коли бомби не спрацювали, Гарріс і Кліболд увійшли в школу, щоб улаштувати стрілянину.

Припускали, що Гарріс і Кліболд скоїли вбивства, бо були членами групи соціальних самітників, зачарованих готичною культурою. У впливі на вбивць також звинувачували жорстокі відеоігри й музику. Однак жодна з теорій не була доведена.

Середня школа Колумбайн знову відкрилася восени 1999-го, але масове вбивство залишило шрам на жителях міста. Марк Манес, який продав Гаррісу пістолет і купив йому 100 патронів за день до вбивства, був засуджений до шести років тюрми. Карла Хоххальтер, мати студентки, яка залишилася паралізованою після нападу, наклала на себе руки в збройовому магазині. Ще кілька батьків подали позов проти школи й поліції.

Стрілянина була однією з найстрашніших у школах США до 16 квітня 2007-го, коли 32 людини загинули й багато були поранені студентом у кампусі Технологічного інституту Вірджинії. Аналіз, проведений Washington Post за березень 2018 року, показав, що після стрілянини в Колумбайн 1999-го в середньому щороку відбувалося 10 стрілянин у школах у США.

Зараз ви читаєте новину «Двоє хлопців розстріляли 12 однокласників і вчителя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі