середа, 28 жовтня 2020 11:00

Дівчина на барикадах Парижа стала праобразом Статуї свободи

Дівчина на барикадах Парижа стала праобразом Статуї свободи
Видання Frank Leslie's Illustrated Newspaper за червень 1885-го показує ксилографії завершеною статуї в Парижі та її внутрішню структуру / Wikipedia

28 жовтня 1886-го у Нью-Йорку відкрили "Статую свободи, що осяює світ" - подарунок дружби від народу Франції народу США. Її відкрив президент Гровер Клівленд.

У 1856-му французький громадський діяч Едуар де Лабуле зустрівся з молодим скульптором Фредеріком Бартольді. Запропонував спорудити монумент, який задумувався, як пам'ятник на честь 100-річчя війни за незалежність США.

Незабаром Бартольді прибув до США, де звернув увагу на острів Бедлоу в Нью-Йорку, де з початку XIX ст стояв форт у формі зірки. Місце для статуї затвердив Конгрес США у 1877-му. Повернувшись в Париж, скульптор знов зустрівся з Лабуле і передав готовий проект. Створення монумента стало головною роботою скульптора впродовж 15 років.

Задум виник, коли Бартольді побачив під час вуличних боїв у Парижі в 1851-му дівчину на барикадах. Вона була в легкому вбранні, з піднятим у руці палаючим смолоскипом. Дівчина стала прообразом статуї.

Скульптор потребував допомоги інженера для вирішення питань, пов'язаних зі спорудженням гігантської мідної скульптури. Інженеру Густавові Ейфелю, майбутньому творцеві Ейфелевої вежі, доручив спроектувати масивну чавунно-сталеву опору і проміжний підтримуючий каркас. Бетонну основу під статую виготовили з німецького цементу. На той час це була найбільша будівля з цементу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підрахували, у скільки українцям обійдеться поїздка у Нью-Йорк

Для фінансування проекту заснували Франко-Американський союз. Французька сторона мала забезпечити будівництво статуї, а американська п'єдестал. До 1884-го робота над статуєю завершили. Навесні 1885-го, після місячної подорожі, французький військовий вітрильник доставив статую в гавань Нью-Йорка. Для перевезення її розібрали на 350 частин і спакували в 214 ящиків.

Статую зібрали на її новім місці за 4 місяці. Як французький подарунок до 100-річчя американської війни за незалежність статуя запізнилася на 10 років.

У короні статує 25 вікон, які символізують земні коштовні камені та небесні промені, що освітлюють світ. Загальна вага міді, використаної для відливу - 31 тонна. Вага сталевої конструкції - 125 тон. Висота від землі до кінчика смолоскипа — 93 м. Самої статуї - 46 м. Відвідувачі проходять 356 сходинок до корони свободи. З дня відкриття, статуя служила навігаційним орієнтиром і маяком. Її багато разів реставрували. Зазвичай статуя відкрита для відвідувачів як музей та оглядовий майданчик.

Зараз ви читаєте новину «Дівчина на барикадах Парижа стала праобразом Статуї свободи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі