четвер, 04 березня 2021 03:47

Держсекретар США назвав основні пріоритети зовнішньої політики

Держсекретар США назвав основні пріоритети зовнішньої політики
Ентоні Блінкен розповів про зовнішню стратегію. Фото: Reuters

Державний секретар США Ентоні Блінкен виступив з промовою про нову стратегію зовнішньої політики Сполучених Штатів.

Адміністрація Байдена планує відновити лідерство американської дипломатії у світі, налагодити відносини із союзниками та гідно протистояти своїм опонентам, у тому числі Китаю, Росії та Ірану, повідомляє Голос Америки.

Ентоні Блінкен заявив, що в зовнішній політиці США пріоритетом буде дипломатія, а не військові втручання. Але при цьому зазначив: Сполучені штати впевняться, що мають найсильніші збройні сили в світі. "Наша здатність бути ефективними дипломатами не останнім чином залежить від сили нашого війська".

Ентоні Блінкен виділив вісім основних цілей нової адміністрації США:

1) подолати Covid-19 та посилити глобальну охорону здоров'я.

2) відвернути економічну кризу та побудувати стабільнішу та більш інклюзивну глобальну економіку.

3) оновити міць демократії в США, а відтак у світі.

4) створити гуманну та ефективну систему імміграції.

5) пожвавити відносини із союзниками та партнерами.

6) подолати кліматичну кризу та стимулювати використання "зеленої енергетики".

7) забезпечити лідерство США в сфері технологій.

8) вирішити "найбільше геополітичне випробування 21 століття" - відносини з Китаєм.

"У списку відсутні деякі важливі елементи. Це не означає, що вони для нас неважливі, чи що ми не будемо тяжко працювати над їх вирішенням. Я з нетерпінням чекаю, щоб викласти плани щодо інших критично важливих фрагментів нашої зовнішньої політики найближчим часом. Але ці пріоритети, про які я сьогодні згадав - найбільш термінові", - сказав Ентоні Блінкен.

Державний секретар наголосив, що зовнішні питання та дипломатія нероздільно пов'язані із вирішенням внутрішніх проблем та національною безпекою США.

"Всі ці питання - одночасно і внутрішні, і зовнішні. І ми маємо ставитись до них саме так, інакше ми зазнаємо невдачі. Подолання Ковіду означає вакцинацію людей в США і закордоном. Очолення глобальної економіки означає правильні інвестиції в США і спротив несправедливим торговельним практикам Китаю та інших. Вирішення змін клімату означає інвестування в стійкість та зелену енергетику в США, і очолення глобальних зусиль зі зменшення вуглецевого забруднення в світі. Більш, ніж будь-коли в моїй кар'єрі чи може навіть у житті, відмінності між внутрішньою та зовнішньою політикою просто відпали", - сказав Ентоні Блінен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ українізується - Atlantic Council

Блінкен пообіцяв, що США продовжать надавати Україні "надійну економічну та військову допомогу".

Зараз ви читаєте новину «Держсекретар США назвав основні пріоритети зовнішньої політики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі