пʼятниця, 10 вересня 2021 10:22

Демонстрація оргазму й аналіз котячого нявкання: за що вручали Шнобелівську премію-2021

Демонстрація оргазму й аналіз котячого нявкання: за що вручали Шнобелівську премію-2021
Вручають премію Шнобеля нобелівські лауреати, одягнені в бутафорські капелюхи та з накладними носами і кумедними окулярами на обличчях. Фото: improbable.com

У США у Гарвардському університеті відбулась онлайн-церемонія вручення Шнобелівської премії — однієї з найвідоміших антинагород світу.

Нею відзначають дотепні, незвичайні або даремні наукові досягнення. Цьогоріч переможці отримали призи у вигляді роздруківки PDF і фальшивої банкноти номіналом у 10 трлн зімбабвійських доларів. Перелік лауреатів опублікували на сайті премії.

У галузі медицини премію дали за демонстрацію того, що сексуальний оргазм може бути настільки ж ефективним для поліпшення носового дихання, як і протинабрякові ліки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нобелівський лауреат закликав не боротися з ГМО

У номінації "Фізика" премію вручили за дослідження про те, чому пішоходи не стикаються постійно з іншими пішоходами. Цей же експеримент отримав нагороду в галузі кінетики.

Приз із хімії здобули за проведення аналізу повітря в кінотеатрах. Автори дослідження хотіли перевірити, чи залежить склад повітря від кількості насильства, випадків вживання наркотиків, ненормативної лексики та сексуальних сцен у фільмах, які там показують.

Премію з біології отримали шведські вчені за аналіз котячої мови. Зокрема, за дослідження того, як саме міняється нявкання чи муркотіння тварин у відповідь на зміни в інтонації мови людей.

У номінації "Економіка" перемогу здобули за відкриття того, що ожиріння політиків країни може бути хорошим індикатором корупції в ній.

Премія миру дісталася американським вченим за перевірку гіпотези про те, що люди почали носити бороди, аби захистити себе від ударів по обличчю.

Премію з ентомології отримало дослідження "Новий метод боротьби з тарганами на підводних човнах".

Премія за екологію дісталася вченим з Іспанії та Ірану за використання генетичного аналізу для виявлення різних видів бактерій, які мешкають у пачках викинутої жувальної гумки в різних країнах.

Спеціальний приз "За транспортування" вручили за експериментальне визначення того, чи безпечніше перевозити носорога догори ногами. Науковці підвісили до вертольота 12 тварин догори ногами, аби подивитися, як це на них впливає. Таким чином вдалося встановити, що носороги краще почуваються в такому положенні, ніж просто лежачи на грудях або на боці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За що науковці з України здобули Шнобелівську премію

З 1999 року Шнобелівська премія вручається в 10 галузях, частина номінацій збігається з нобелівськими, а решту засновують щороку окремо. Минулого року Володимир Путін, Дональд Трамп та Олександр Лукашенко стали лауреатами Шнобелівської премії через недолугу реакцію на пандемію Covid-19.

Зараз ви читаєте новину «Демонстрація оргазму й аналіз котячого нявкання: за що вручали Шнобелівську премію-2021». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі