неділя, 14 квітня 2024 05:30

Чорна неділя: люди думали, що настав кінець світу

Чорна неділя: люди думали, що настав кінець світу
Пилова буря "Чорної неділі" насувається на місто Спірмен в Техасі / Wikipedia

14 квітня 1935-го під час так званої Чорної неділі півднем США пронеслася одна з найбільш руйнівних пилових бурь 1930-х. Сильний вітер підняв хмари з чорного піску і пилу. Стало так темно, що деякі очевидці вважали, що настав кінець світу. За оцінками, в преріях вітер підняв 300 млн тонн верхнього шару ґрунту.

"Люди - в'язні у власному дворі. Намацують в темряві поріг. Машини зупиняються, бо жодне в світі світло не може пробитися крізь цю круговерть темряви... Ми живемо в поросі, їмо його, спимо з ним, спостерігаємо, як він позбавляє нас майна і надії", - описувало побачене видання The New Republic.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Одещині зняли на відео "пилового диявола"

У середині 1930-х пилові бурі часто траплялися на півдні США. На початок 1930-х трав'янисті рівнини регіону були переорані фермерами і витоптані худобою. В результаті виникла ерозія ґрунтів. Разом із 8-річною посухою, що почалася в 1931-му, вони спричинили жахливу ситуацію для фермерів і власників ранчо. Посіви зникали, а від пилових бур люди і тварини хворіли. Багато жителів покинули регіон в пошуках роботи в інших штатах.

До середини 1930-х адміністрація президента Франкліна Рузвельта представила програми вирішення агрокризи. Серед ініціатив було створення "Служби охорони ґрунтів" при міністерстві сільського господарства. Воно сприяло удосконаленню методів ведення фермерства і землекористування. Фермерам платили за використання цих безпечніших методів. Для багатьох фермерів ця федеральна допомога була в той час єдиним джерелом доходу.

Епоха пилових бур нарешті підійшла до кінця, коли в 1939-му пішли дощі й закінчилася посуха. Хоча посухи надалі залишалися невід'ємною частиною життя в регіоні, поліпшені методи ведення сільського господарства значно знизили проблему ерозії ґрунтів і запобігли її повторенню.

Зараз ви читаєте новину «Чорна неділя: люди думали, що настав кінець світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі