субота, 03 лютого 2024 13:07

Чому не запрацював лендліз для України - у США пояснили

Чому не запрацював лендліз для України - у США пояснили
Президент США Джо Байден у травні 2022 року затвердив закон про ленд-ліз для України. Фото: hromadske.ua

У Сполучених Штатах Америки розповіли, чому не запрацював належним чином закон про лендліз для України, який президент Джо Байден підписав ще 9 травня 2022 року.

Американську допомогу Україні, в тому числі в рамках цього закону, прокоментувала в ефірі Radio NV президентка і СЕО Оборонно-промислової коаліції Аризони (AZDIC) Лінді Сміт, яка також входить до наглядової ради Укроборонпрому.

"Я б не сказала, що ленд-ліз вважали невдалою програмою або чимось, що не може працювати в Україні. Однак, схоже, що уряд просто намагався правильно розставляти пріоритети щодо виділення фінансування Україні", - сказала Сміт.

За її словами, акцент робився на тому, аби Україна не сплачувала будь-які кошти за надане озброєння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Сенаті США готуються проголосувати за виділення допомоги Україні

"Тому адміністрація використовувала саме такі програми як ініціатива з надання допомоги Україні у сфері безпеки, програму іноземного військового фінансування, а також президентський мандат на скорочення озброєнь", - зазначила Сміт.

Вона наголосила, що ці програми дозволяють надавати Україні фінансування без необхідності будь-якого відшкодування.

"З боку адміністрації Байдена це виглядало як намагання зробити так, щоб не було формування боргу, який потрібно було б повертати Сполученим Штатам", пояснила Сміт.

Разом з тим вона назвала рішення про ленд-ліз для України "потужним і корисним актом". На думку Сміт, його потрібно "відновити і повернути як можливість і для України, і для США".

"Особливо зараз, коли ми проходимо через ці дуже суперечливі бюджетні тяганини, які ускладнюють для України розуміння того, звідки може надходити фінансування, як воно може виглядати і як його взагалі отримати. Тому я вважаю, що США повинні переглянути це питання і повернути опцію ленд-лізу", - додала Сміт.

Президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден 9 травня 2022 року підписав закон про ленд-ліз для України. Програма ленд-лізу мала передбачати спрощені процедури кредитування, постачання і транспортування зброї в Україну та країни східної Європи.

Сподівалися, що це прискорить передачу в Україну важливого військового обладнання. Зокрема, закон дозволяє надати обладнання з урахуванням положення, що країна-одержувач виплатить їхню вартість пізніше.

Зараз ви читаєте новину «Чому не запрацював лендліз для України - у США пояснили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі