середа, 09 червня 2021 11:16

Чоловіку, який дав ляпаса президенту, загрожує до трьох років тюрми

Чоловіку, який дав ляпаса президенту, загрожує до трьох років тюрми
Президент Франції Еммануель Макрон під час інциденту / Reuters

У вівторок, 8 червня, під час прогулянки на півдні Франції, в Тен-л'Ермітаж, чоловік дав ляпас президенту Еммануелю Макрону.

Пізніше Макрон сказав, що не боявся за безпеку, і ніщо не завадить йому продовжувати роботу. Про це пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невідомий дав ляпаса Макрону

Макрон простяг руку, щоб привітати людей у невеликім натовпі, за металевим бар'єром, коли один із чоловіків дав ляпас. Він був одягнений у футболку кольору хакі. Кричав гасла "Геть Макрона" і Montjoie Saint Denis - бойовий клич французької армії, коли країна була монархією майже тисячу років тому. Двоє співробітників служби безпеки схопили його та ще одного, який знімав усе на камеру. Президент за кілька секунд повернувся і відновив рукостискання.

Двоє підозрюваних заарештовані за "умисне насильство щодо особи, наділеної державною владою". Такі дії караються трьома роками в тюрмі та штрафом €45 тис. Їхні мотиви невідомі.

Деміен Тарелі, 28 років, який дав президенту ляпас, родом із регіону, який відвідував Макрон. Увечері його будинок обшукали. На подвір'ї чоловік проводить реконструкції історичних боїв. Другому затриманому теж 28 років. Він із того ж регіону.

Гасло, яке кричав чоловік, використовують крайні праві. Макрон відвідав регіон, щоб зустрітися з рестораторами та студентами, поговорити про повернення до нормального життя після пандемії. Це був один з його візитів напередодні президентських виборів у травні 2022-го. Пізніше глава республіки продовжив візит регіоном.

Макрон - колишній інвестиційний банкір. Критики звинувачують його, що він є частиною багатої еліти та не дбає про інтереси простих громадян. Почасти, щоб протистояти цим звинуваченням, він іноді йде на тісний контакт з виборцями в непередбачених ситуаціях. Це створює проблеми для його служби безпеки.

"Ви не можете мати насильства чи ненависті. Ані в словах, ані в діях. В іншому разі під загрозою сама демократія. Не дозвольмо одиничній події чи крайнім проявам насильства взяти верх над суспільними дискусіями. Вони цього не варті", - прокоментував Макрон інцидент в інтерв'ю газеті Dauphine Libere.

2016-го крайні ліві під час страйку проти трудової реформи закидали Макрона яйцями. Він у той час був міністром економіки. Назвав інцидент "нормальним явищем", сказавши, що це не зупинить його рішучості. Два роки потому антиурядові протестувальники в "жовтих жилетах" освистали Макрона.

Зараз ви читаєте новину «Чоловіку, який дав ляпаса президенту, загрожує до трьох років тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі