понеділок, 13 лютого 2023 20:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Чому ми навчилися за рік війни в Україні?" - Ден Перрі

"Чому ми навчилися за рік війни в Україні?" - Ден Перрі
Редактор Ден Перрі вважає, що українці, навіть російськомовні, більше не хочуть мати нічого спільного з Росією / The Jerusalem Post

Думки у виданні Newsweek колишнього редактора Близького Сходу в Каїрі та редактора Associated Press по Європі та Африці в Лондоні Дена Перрі

Критика демократії не нова - мислителі від Платона до Сократа, Вольтера і Гоббса висловлювали почуття, об'єднані загальним скептицизмом, що середньостатистичні люди мають достатні знання, щоб їм довіряти будь-який вплив.

Недавні результати виборів у таких різних країнах, як США, Велика Британія та Ізраїль, безумовно, свідчать, що скептики мають рацію. Але мало що можна зробити з цим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Головний удар з боку РФ буде найближчими тижнями" - Олег Жданов

Захист демократій звівся до гіпотези, що безглуздих воєн вони, як правило, не починають, а помилки можна виправити, бо "поганих хлопців" можна завжди викинути з крісла. Кажуть, що диктатура зрештою призводить до ідіотських помилок. Це правдоподібні теорії, але не самоочевидні. У наші неспокійні часи глибокої ідеологічної боротьби потрібні докази.

І це один зі способів, якщо бути точним, єдиний, чим може бути корисний російський диктатор Володимир Путін. Повна дурість, яку Путін нав'язав Росії - шокуюче видовище, яке рідко бачила історія. Те, що його не можна усунути демократичним голосуванням, бо Росія перетворилася з фальшивої демократії на диктатуру під його неосвіченим правлінням, це справді все, що нам потрібно знати.

Путін міг піти як порядний посткомуністичний лідер, навіть як бажаний контраст, порівняно з неохайним Єльциним. Але не зробив цього

Путін завдає шкоди своїй країні вже 23 роки - відколи змінив на посаді глави країни Бориса Єльцина. Легко забути, що тоді Росія вважалася "демократією, що розвивається" - недосконалою, корумпованою, все ще пронизаною головорізами з КДБ і номенклатурними апаратниками, але не зовсім фальшивою. Путін рано заслужив оплески за те, що відновив певний лад у країні, підтриманий випадковим сировинним бумом. Він міг піти як порядний посткомуністичний лідер, навіть як бажаний і тверезий контраст, порівняно з неохайним Єльциним. Але не зробив цього.

У прагненні Путіна чіплятися за владу, він набував дедалі більш диявольського вигляду. Це явище - ганебна історія у різних сумних закутках світу. Незабаром Росія стала відома як місце, де суддів залякують, ЗМІ приручають, набридливих журналістів звільняють чи вбивають, діячі опозиції зникають, а непокірних бізнесменів ув'язнюють. Все це було в порядку речей в авторитарних країнах – Фідель Кастро, Роберт Мугабе та Фердинанд Маркос пробували свої варіанти диктатури на Кубі, у Зімбабве та на Філіппінах відповідно. Їхнім спробам бракувало лише барвистої естетики отруєнь та опромінень шпигунів-перебіжчиків, які живуть на чужині.

У чому Путін справді заробляє собі репутацію як головний аргумент свого покоління на користь демократії, то це у війні в Україні, яка зараз наближається до річної позначки.

Ідея війни в Україні абсурдна - лідер найбільшої у світі країни, що простягається на 11 часових поясів, і вдвічі більшої за Китай та США, вирішив поставити все на кін, і ризикнути знищити світ, щоб зробити країну трохи більшою

Сама ідея була напрочуд абсурдною - лідер найбільшої у світі країни, що тягнеться на 11 часових поясів, і майже вдвічі більшої за Китай і США, вирішив поставити все на кін, і ризикнути знищити світ, щоб зробити країну трохи більшою.

Це малоймовірне рішення було засноване на уявленні, що Україна – природна частина Росії через історичні зв'язки та мовну близькість. Що тоді говорити про зв'язки Брюсселя з Францією, Осло зі Швецією, Дамаска з Іраком та Торонто зі США. Цей аргумент підкріплює історія, що єврейський президент України очолює "нацистський" режим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путіну і Лукашенку можуть дати довічне або кілька десятків років за ґратами" - Юрій Білоус

Як відомо, нічого не пішло за планом. Київ не впав, а завоювання Росією 17% території України, хоча й чималі, але обмежуються сходом та півднем країни. Лідер України, президент Володимир Зеленський, хвацько відстоював свою позицію в Києві, і став улюбленцем вільного світу - справжнім антипутіним, чиє місце в історії міцно забезпечене.

Тим часом, Путіна пам'ятатимуть не лише як ката, а й як першого лідера, який відкрито порушив табу на погрози застосування ядерної зброї, чого не було навіть під час Карибської кризи 1962 року.

Більшість критики і гніву зосереджена навколо збитків, які вторгнення завдало Україні. Щонайменше 100 тис. солдатів та 7 000 мирних жителів були вбиті, багато людей отримали поранення та каліцтва. Міста зруйновані вщент або спустошені на тлі незліченних збитків інфраструктурі, а збитки для економіки України оцінюються в $700 млрд, що більш ніж утричі перевищує ВВП країни. Є реальні побоювання щодо можливої аварії на Запорізькій АЕС – найбільшій у Європі, яка перебуває під ненадійним контролем Росії.

Ситуація в Україні несамовита і екстремальна, але не концептуально. Протягом усієї історії країни і народи жорстоко страждали від рук маніакальних загарбників – від Наполеона до Чингісхана.

Що воістину неймовірно, то це збитки, завдані самій Росії. Майбутні історики будуть приголомшені.

Під час війни загинуло щонайменше 100 тис. російських військових - вдвічі більше, ніж американські втрати за десятиліття у В'єтнамі

За оцінками США, під час війни загинули щонайменше 100 тис. російських військових. Це вдвічі більше, ніж американські втрати за десятиліття у В'єтнамі, а, за деякими оцінками, майже втричі більше. Росія також втратила тисячі танків і щонайменше 100 гелікоптерів.

Абсолютно не зумівши підкорити собі набагато слабшого супротивника, Росія підірвала свою репутацію компетентної у воєнному сенсі країни. Це руйнівно для прагнення Росії проектувати свою владу по всьому світу.

Захід більше не бажає залежати від російських нафти і газу. Це серйозна незручність для РФ, яка до 2022 року постачала до Європи 40% свого газу – величезне джерело твердої валюти. Європі потрібен певний час, щоб повністю відвикнути від цієї залежності, але саме в цьому напрямку вона йде. Європа ніколи б не стала щосили шукати альтернативи, якби не Путін. Німеччина до 2022 року вважала, що торгівля сама по собі залучить Росію до демократії.

Росія створила свою власну залежність від непостійних і проблемних партнерів – таких як Китай чи Іран як постачальника дронів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні потрібні 24 літаки F-16 для перелому у війні" – Петро Черник

Росія рішуче позиціонує себе у світі як несумлінний гравець, який використовує постачання енергоносіїв як зброю, нападатиме на інші країни і без вагань поширюватиме абсурдну брехню.

Хоча економічні санкції поки не такі ефективні, як міг би сподіватися Захід, ВВП РФ може знизитися всього на 3-4% за рік, війна завдала великої шкоди довгостроковим перспективам її економіки. Вона, безумовно, залишатиметься ізольованою від західної економіки, доки Путін при владі, а можливо, й довше.

Тисячі росіян, а іноді й цілі компанії, втікають із Росії. Вони їдуть не лише до Європи, а й до таких країн, як Грузія, Молдова, Вірменія і навіть далекий Ізраїль.

Хоча Путін нібито хотів, щоб Україна не вступала в НАТО, він не тільки збільшив шанси на те, що це станеться, а й призвів до того, що інші країни захотіли приєднатися, а також викрив нечіткість самого членства, оскільки Альянс все одно активно допомагає Україні, хоч вона не в блоці. Наразі, схоже, країни НАТО можуть почати відправляти військові літаки в Україну.

Війна розвіяла будь-які уявлення, що українці, навіть російськомовні, хочуть мати хоч щось спільне з Росією

Війна розвіяла будь-які уявлення, що українці, навіть російськомовні, хочуть мати хоч щось спільне з Росією. Тим більше, що інші країни колишнього СРСР, які колись загравали з Росією, на зразок Молдови і Казахстану, теж відмежувалися.

Але в ширшій схемі речей лежить результат на вищому рівні - путінська війна ще раз показала, що автократії, замість того, щоб бути ефективними завдяки командуванню та контролю, у результаті робитимуть найбільш ідіотські, самогубні речі через відсутність конкуренції людей і ідей.

"У дурницях сила", - саркастично писав Курт Воннегут у "Сніданку для чемпіонів". Деспоти на зразок Путіна серйозно ставляться до цього правила і живуть за ним. Тестом для поневоленого населення є те, як довго росіяни кланятимуться цим правилам. Незважаючи на те, що багато хто хоче залишатися в невіданні того, що дійсно діється, правда навіть їм вже має бути досить зрозумілою.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Чому ми навчилися за рік війни в Україні?" - Ден Перрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі