субота, 24 липня 2021 09:11

Царя обрали прем'єром

Царя обрали прем'єром
Останній цар Болгарії і 48-й прем'єр країни / Gray Geezer

24 липня 2001-го Симеон Сакс-Кобург-Гота або Симеон ІІ, останній цар Болгарії, який посідав дитиною трон, обрали прем'єр-міністром. Він став першим колишнім монархом в історії, який здобув політичну владу шляхом демократичних виборів.

Симеон народився 1937-го в Софії. 6-річним сів на престол 1943-го. У 1946-му країну окупували радянські війська і королівську сім'ю вигнали з Болгарії. Симеон вивчав військову справу, право і бізнес в університетах Франції, США та Іспанії. Став бізнесменом. Був головою філії французької корпорації, оборонного концерну, радником у банківській справі, готельному бізнесі, електроніці та громадському харчуванні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори в Болгарії: партія шоумена наздоганяє правлячу

У 1990 році, через кілька місяців після падіння комунізму, Симеону видали болгарський паспорт. У 1996 році, через 50 років після скасування монархії, повернувся в країну і зустрітий з захопленням. Різні маєтки в Болгарії, націоналізовані в комуністичну епоху, повернули йому і його родині.

У 2001-му Симеон оголосив, що формує партію "Національний рух Симеона II". Вона перемогла на парламентських виборах 2001-го, отримавши 120 із 240 місць у парламенті. Став прем'єром, сформувавши коаліцію з етнічною турецькою партією "Рух за права і свободи". Давав міністерські пости в уряді здебільшого технократам і економічним фахівцям із західною освітою. За час його правління Болгарія вступила в НАТО і наблизилася до членства в ЄС.

На виборах 2005-го партія посіла друге місце і брала участь в коаліційному уряді. Симеон отримав церемоніальний пост. На виборах 2009-го вона набрала 3% і не отримала місць. Незабаром Симеон подав у відставку з поста лідера партії.

Симеон II ніколи не відмовлявся від домагань на болгарський престол. Він покинув країну, не підписавши зречення від престолу. Однак, оскільки в той час був неповнолітнім, правоздатність підписати такий документ була б сумнівною. Він використовував титул "цар болгар" у політичних заявах під час вигнання. Однак після повернення постійно відмовлявся розкрити погляди на відновлення монархії. Ставши прем'єром, присягнув захищати республіканську конституцію країни.

Зараз ви читаєте новину «Царя обрали прем'єром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі