четвер, 28 вересня 2017 13:46

Британський режисер загинув у Сирії

Британський режисер загинув у Сирії
Мехмет Аксой працював в прес-службі підрозділів Народної оборони

Британського режисера, котрий вступив в ряди курдів у Сирії, убили бойовики Ісламської держави.

32-річний британський режисер вирушив до Сирії та приєднався до курдських загонів народної самооборони в якості прес-офіцера. Він загинув у вівторок під час сутичок курдів та бойовиків ІДІЛ за місто Ракка, повідомляє Independent з посиланням на сайт курдських Загонів народної самооборони (YPG).

Мехмет Аксой виріс в Англії та вивчав режисуру в університеті. Він займався зйомками відео та писав поезію. Його фільм Panfilo, знятий для захисту ступені магістра, здобув нагороди на Італійському фестивалі коротких фільмів у 2014 році. Мехмет Аксой був засновником та головним редактором інтернет-видання Kurdish Question (Курдське питання), яке розглядає проблеми курдського народу та інших етнічних груп.

В рядах борців за незалежність Курдистану чоловік взяв собі позивний Фараз Даг. В своєму останньому відеозверненні, опублікованому на курдському сайті, Мехмет розповідає, що народився в місті Малатья (місто в східній Турції, відоме своєю широкою вірменською діаспорою - Gazeta.ua) і виріс в Англії, та пояснює, чому вирішив вступити до лав курдів.

"Я приєднався до прес-групи YPG, щоб показати широким масам революцію Рохава, сирійську революцію, а також опір і боротьбу курдського народу , використовуючи засоби ЗМІ більш ефективно, ніж це робилося до мене", - заявив Мехмет Аксой.

Також він звернувся до своїх друзів та знайомих і попросив підтримати боротьбу курдів усіма можливими засобами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Крим зайшли військові з Сирії

Аладдін Синайч, близький друг Мехмета Аксоя, розповів, що Мехмет ніколи не брав участі в боях і ніколи не планував брати до рук зброю.

"Він сказав мені, що є кращі способи. Він хотів розповісти історії бойовиків іншому світу, він так сильно поважав їх, а Мехмета любили усі", - сказав Синайч.

Представниця Міністерства закордонних справ заявила: "Великобританія радила своїм громадянам скасувати всі подорожі до Сирії на деякий час . Оскільки робота всіх консульських служб Великобританії призупинена в Сирії, дуже важко підтвердити місцезнаходження та статус британських громадян у країні ".

Мехмет Аксой став п'ятим підданим Її Величності, котрий загинув у лавах курдів.

З травня сирійська армія проводила військову кампанію задля відновлення контролю над пустелею, яка відокремлює столицю Дамаск від Дайр-ез-Заур та інших міст у долині Євфрату.

Зараз ви читаєте новину «Британський режисер загинув у Сирії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі