субота, 27 лютого 2021 08:30

Божевільний комуніст підпалив Рейхстаг

Божевільний комуніст підпалив Рейхстаг
Пожежа в Рейхстагу / Wikipedia

27 лютого 1933-го у Берліні стався підпал Рейхстагу, який наступного дня дав підстави президенту Паулю фон Гінденбурґу підписати "Розпорядження про захист німецької держави і народу". Цим указом відмінили більшість прав громадян, а канцлер Адольф Гітлер отримав додаткові повноваження.

30 січня 1933-го Гітлер був призначений головою коаліційного уряду. Як новий канцлер він звернувся з проханням до президента фон Гінденбурґа розпустити парламент і призначити нові вибори. Вибори були призначені на 5 березня 1933-го. Через них Гітлер мав намір здобути більшість у Рейхстазі, посилити позиції, і консолідувати владу аж до повного знищення демократичних засад республіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Охоронця концтабору в 100 років судять за участь у Голокості

Під час виборчої кампанії в країні нацисти стверджували, що Німеччина на межі комуністичної революції, і єдиний спосіб зупинити комуністів - прийняти "Закон про додаткові повноваження". Той би надав канцлеру можливість приймати закони декретами без участі парламенту.

О 21:27 27 лютого 1933-го в будинку Рейхстагу в Берліні спалахнула пожежа. О 23:30 пожежникам вдалося приборкати полум'я, але будівля зазнала значних руйнувань. Поліція оглянули руїни і дійшла висновку про підпал. Під час пожежі затримали розгубленого напівголого 24-річного голландського комуніста Марінуса ван дер Люббе. Нацисти висунули підозру у причетності комуністів до підпалу. 28 лютого на прохання Гітлера президент Гінденбурґ підписав "Розпорядження президента про захист німецької держави і народу", яким задля гарантій громадянської безпеки, відмінили більшість громадянських прав. Ці зміни дозволили нацистам розпочати репресії проти політичних опонентів. Того ж дня почалися масові арешти. За підозрами у підготовці путчу затримали 4 тис. осіб.

У липні 1933-го пред'явили звинувачення Марінусу ван дер Люббе, Ернсту Торглеру, Георгію Димитрову, Благою Попову, Василю Танєву. Люббе визнав провину, але наголосив, що діяв сам. Він був визнаний винним і засуджений до смертної кари. У 1934-му страчений.

Підпал стався за 6 днів до виборів і дозволив Гітлеру прискорити процес заборони Компартії. Нацисти скористалися страхами населення, що підпал мав бути сигналом до початку комуністичної революції. Вони використали цю подію у передвиборчій кампанії. Підпал дозволив закрити комуністичні газети, здобути на виборах на 5 млн більше голосів, укріпити позиції нацистів і маргіналізувати опозицію у парламенті. Це, врешті, дозволило прийняти "Закон про додаткові повноваження", який законодавчо перетворив Гітлера на диктатора, і завершив консолідацію влади в руках нацистів, остаточно знищивши демократичні засади Ваймарської республіки.

Зараз ви читаєте новину «Божевільний комуніст підпалив Рейхстаг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі