субота, 19 березня 2022 18:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Болгарія не купуватиме газ у "Газпрому" з наступного року

Болгарія не купуватиме газ у "Газпрому"  з наступного року
Болгарія отримує майже весь газ за десятирічним контрактом з "Газпромом", дія якого закінчується наприкінці 2022 року. Фото: dw.com

Болгарія не вестиме перемовин щодо нової газової угоди з російським "Газпромом" після закінчення чинної наприкінці 2022 року. Про це заявив віцепрем'єр Болгарії Асен Вассилєв.

Країна розглядає альтернативних постачальників і працює над майбутнім спільним контрактом з Європейським Союзом, аби уникнути дефіциту.

Болгарія отримує майже весь газ за десятирічним контрактом з "Газпромом", дія якого закінчується наприкінці 2022 року. Протягом багатьох років проєкти з диверсифікації, зокрема газогін з Грецією та розширення єдиного газового сховища країни, відтерміновувалися. Уряд прагне прискорити обидва проєкти через побоювання, що війна в Україні може призвести до дефіциту блакитного палива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росію треба покарати. Це перший крок" – що для України значить рішення Міжнародного суду ООН

"У цій ситуації ніяких переговорів з "Газпромом" немає", – сказав Вассилєв.

Болгарія, за його словами, вела переговори з Грецією і Туреччиною щодо використання існуючої інфраструктури для поставок СПГ та збільшення поставок з Азербайджану, з яким країна має контракт. Уряд сподівається, що до кінця літа запрацює механізм спільних закупівель у ЄС, що дозволить блоку вести переговори щодо кращих цін.

Польща з 2023 року планує повністю припинити закупівлю газу у Російської Федерації.

У лютому Німеччина зупининла сертифікацію російсько-німецького газопроводу "Північний потік-2".

Зараз ви читаєте новину «Болгарія не купуватиме газ у "Газпрому" з наступного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі