субота, 10 квітня 2021 15:45

Білоруську школярку затримали за напис "жыве"
3

Дівчинку забрали до відділку за напис на асфальті
Фото: tut.by
Дівчинку забрали до відділку за напис на асфальті
Дівчинку забрали до відділку за напис на асфальті

29 березня 13-річну дівчинку з Мінська Євгенію Ворочкову забрали до відділку міліції за напис на асфальті "жыве".

Її мати Ірина Ворочкова повідомила, що увечері 29 березня донька гуляла з друзями і вирішила зробити напис балончиком з фарбою. Поруч стояв автобус з міліціонерами. Вони забрали всіх дітей до відділення, повідомило видання Tut.by.

Про затримання матері ніхто не повідомив. Дізналася про це пізно ввечері, коли змогла додзвонитися до дочки.

"Коли я була в міліції, приїхали батьки двох інших дітей. Я так розумію, слідчий зателефонував їм після розмови зі мною. Доньку опитували в присутності педагога, мене до неї не пустили. Коли їхнє спілкування закінчилося і дітей вивели, слідчий розповів, що Женя написала на асфальті "жыве". Правопорушення зробила вона, а її друзі - свідки. Я поцікавилася, а чи давно у нас вважається злочином те, що діти малюють на асфальті. На що мені пояснили: вона ж написала слово "жыве". Я розсміялася, обняла доньку і сказала: "Ти молодець, я тобою пишаюся", - розповіла Ірина Ворочкова.

Жінка залишила в міліції 2 скарги. На те, що дитину допитували без присутності батьків і що матері не дали ознайомитися з протоколом затримання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми стільки часу живемо під тиском, що майже полюбили цей стан - білоруський культуролог

Матір звинуватили у невиконанні обов'язків по вихованню своєї неповнолітньої доньки. Дівчинку - у порушенні поряду проведення масового заходу.

"Взяла активну участь в пікетуванні, яке не було погоджено з Мінміськвиконкомом. Зробила це з метою публічного вираження свого протесту за фактом проведення чесних виборів", - було написано на протоколі.

Протокол склали лише на жінку. Штраф за цією статтею складає до 290 білоруських руб. - 3 тис. грн.

Білорусі протягом березня затримали 1139 учасників акцій протестів. На Мінськ прийшлося 841 затримання. Про це повідомляє правозахисний центр "Весна".

Зараз ви читаєте новину «Білоруську школярку затримали за напис "жыве"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі