неділя, 11 жовтня 2020 11:10

Білл Клінтон одружився
9

Білл та Гілларі Клінтони / Time
Білл та Гілларі Клінтони / Time
Білл та Гілларі Клінтони / Time
Білл та Гілларі Клінтони / Time
Білл та Гілларі Клінтони / Time

11 жовтня 1975-го Вільям Джефферсон Клінтон одружився з Гілларі Родем в місті Фаєтвіль, в США.

Білл і Гілларі познайомилися в 1972-му, коли обоє вивчали право в Єльському університеті. Обоє також працювали на президентську кампанію Джорджа Макговерна 1972-го.

Після весілля оселились у рідному штаті Арканзас, де Білл займався політикою і практикував право, а потім балотувався на губернатора 1978-го. Переміг і став наймолодшим губернатором США. На той час йому було 32 роки.

1992-го Білл балотувався на пост президента проти чинного кандидата-республіканця Джорджа Буша-старшого. Переміг, ставши в 46 років наймолодшим главою СШАпісля Джона Кеннеді, який вступив на посаду в 43 роки.

Два терміни Білла, з 1991-го по 2000-й, були затьмарені політичними скандалами. 1998 року він став першим президентом, після Ендрю Джонсона в 1868-му, проти якого Конгрес почав імпічмент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп розсекретив листи Клінтон та документи про зв'язки з Росією

Імпічмент був ініційований 8 жовтня 1998-го. Президента звинувачували в брехні під присягою про сексуальні стосунки з 25-річною практиканткою Білого дому Монікою Левінські та в перешкоджанні правосуддю. Палата представників прийняла статті імпічменту та направила в Сенат. Суд у Сенаті розпочався в січні 1999-го. Клінтона виправдали за обома пунктами через нестачу необхідних двох третіх голосів у верхній палаті парламенту. Як наслідок, він залишив за собою повноваження до завершення другого президентського терміну.

Суд у справі про імпічмент став кульмінацією скандалів за участю президента і першої леді, які включали розслідування нібито неправомірних угод з нерухомістю в Арканзасі, вірогідних порушень зі збору коштів, заяв про сексуальні домагання і звинувачень в кумівстві.

Гілларі активно брала участь у політичному житті під час двох термінів чоловіка. Коли справа про роман Клінтона спливла, виступила на його захист.

Коли термін перебування Білла Клінтона підійшов до кінця, Гілларі взяла курс на власну політичну кар'єру. У 2001-му пара переїхала в передмістя Нью-Йорка. У той час Білл почав кар'єру консультанта гуманітарних і суспільних політичних груп. Гілларі балотувалася і отримала місце в Сенаті. Перед президентськими виборами 2008-го подала заявку на висунення кандидатом у президенти від Демократичної партії, але програла Бараку Обамі. У 2009-му Обама призначив її держсекретарем. Знову балотувалася в президенти в 2016-му, але програла республіканцю Дональду Трампу.

Зараз ви читаєте новину «Білл Клінтон одружився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі