вівторок, 13 квітня 2021 17:26

Білий дім має конкретніше пояснити, чим Москва заплатить за можливу агресію - що про нас пише світова преса

Білий дім має конкретніше пояснити, чим Москва заплатить за можливу агресію - що про нас пише світова преса
Президент Володимир Зеленський на передовій / Офіс президента

Gazeta.ua підготувала огляд преси – що пишуть у світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"Україна закликає Росію відступити. США попереджають про ціну за можливу агресію", - Bloomberg, США

Україна закликала Росію відвести війська від кордонів, оскільки держсекретар Ентоні Блінкен попередив, що США змусять Москву заплатити за агресію.

Напруженість - найвища з часу масштабних боїв після анексії Криму Путіним в 2014-му. Війна за статус двох сепаратистських регіонів на сході України вже забрала більше 13 тис. життів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни брязкають зброєю біля українських кордонів - що пише світова преса

Українське МЗС зажадало від РФ припинити те, що вони називають "військовою риторикою і дезінформацією". Кремль каже, що його військові дії - відповідь на загрозу наступу української армії. Перспективу наступу Україна заперечує.

Минулого тижня офіційний представник Путіна Дмитро Пєсков заявив про ризик відновлення масштабних військових дій. Союзники України намагаються запобігти цьому. Президент Зеленський на вихідних відвідав колегу з Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який також є союзником Путіна.

Президент Джо Байден дав зрозуміти, якщо Росія буде діяти нерозважливо чи агресивно, це матиме наслідки. Крім того, постійні представники Альянсу провели зустріч з главою МЗС України.

Київ звинувачує Москву в розпалюванні напруженості, щоб отримати важелі впливу на переговорах про майбутнє двох неспокійних регіонів. Кремль давно домагається особливого статусу, який дозволив би йому перешкодити зусиллям Києва з просування до членства в ЄС і НАТО. МЗС України заявило, що будь-яка угода має відповідати мирним документам, підписаним в 2015-му в Мінську. Попри те, що Росія розпалює й надає військову і фінансову підтримку конфлікту на сході України, Пєсков ще раз назвав це "внутрішньою проблемою України".

"За крок до війни". Російські державні ЗМІ посилюють пропаганду. Колишній посол США в Москві попереджає, що Путін може спровокувати масштабний конфлікт в Європі, бо перевіряє Байдена", - Daily Mail, Велика Британія

Росія за крок до війни з Україною. Про це говорять російські державні ЗМІ. Зараз Москва зосередила більше 80 тис. військових уздовж східного кордону України, включаючи танки, артилерію, бронетранспортери і машини підтримки. 40 тис. в Криму, і ще 40 тис. – на Донбасі, де підтримувані Кремлем сепаратисти протягом багатьох років борються з українськими військами.

Колишній посол США в Росії Майкл Макфол вважає, що Путін може вторгнутися в Україну і розв'язати війну в Європі за найгіршим сценарієм. Ситуація в Східній Європі може легко перерости в масштабний конфлікт, якщо Росія вирішить атакувати під приводом "визволення" російськомовних.

"Якби так сталося, українська армія відповіла б. Не сумніваюся, дадуть відсіч. Тоді у вас буде війна в Європі між двома грізними арміями", - каже Макфол.

Російські державні ЗМІ нападають на президента України Зеленського, зображуючи його агресором. Росіянам розказують, що Київ за підтримки НАТО, а не Москва, нарощує військові сили біля Донецька і Луганська. Там також говориться про передбачувані прибуття транспортних літаків і вантажних суден Пентагона у порт Одеси. Ці слова не мають підтвердження.

Зеленський запросив переговори з Путіним через нарощування військ, але поки не отримав відповіді. Український президент відправиться також в Париж, щоб обговорити зростаючу напруженість з європейськими союзниками. Водночас держсекретар Блінкен пригрозив наслідками і втратами, якщо Росія нападе. Макфол вважає, що його погроза недостатня. Він радить Білому дому чітко роз'яснити, яким буде удар у відповідь в разі нападу. І зробити це перед тим, як Путін віддати наказ про атаку.

"Санкції майже ніколи не змінюють поведінку Путіна постфактум, але можуть змінити його розрахунки до того, як вирішить діяти", - каже Макфол.

Україна заявляє, що в цьому році вбито 27 військових, що більше половини від кількості загиблих за весь 2020 рік.

"Чи може Росія спробувати відрізати Україну від моря?", - Gazeta Wyborcza, Польща

Кремль може розглянути можливість одночасного нападу на Україну з півночі та півдня. Вода може бути однією з причин конфлікту.

"Поруч країна, яка в будь-який момент може зважитися вирішити внутрішні проблеми силовим шляхом. Це небезпечно для нас? Звичайно. Чи маємо діяти задля власної безпеки? Маємо. Ось чому це робимо", - сказав у неділю речник Кремля Дмитро Пєсков, коментуючи новини про концентрацію росіян на кордоні з Україною.

Захід стурбований заявами Кремля і не довіряє їм. 8 квітня прес-секретар Білого дому Дженніфер Псакі заявила, що Росія зосередила більше військ біля кордону з Україною, ніж будь-коли з 2014-го.

У суботу українські ЗМІ повідомили, що влада самопроголошеної ДНР готує 3 варіанти листів до президента Росії. У першому керівництво "республіки" просить в Путіна про військову допомогу. У другому просить приєднатися до Росії. У третьому просить визнання незалежності. Документи отримали українські спецслужби, але наскільки вони достовірні, невідомо.

Експерти від початку казали, що Росії вигідно мати "республіки" і конфлікт, що жевріє в Україні. Москва може активізувати забутий проєкт 2014-го - розширити зону конфлікту на захід і південь, щоб створити так звану Новоросію. Цей намір може бути досягнутий за допомогою атаки російських військ з півночі на Харків і висадки десанту на півдні, на берегах Чорного і Азовського морів, за підтримки атаки з Криму. Цей гіпотетичний сценарій описала російська "Новая газета".

Одне з інших проблемних місць - Північно-Кримський канал. Навесні в ньому піднімається рівень води і відкривають шлюзи, щоб вода в Херсонській області йшла на вирощування агрокультур. Основний канал веде до Криму, але води немає в ньому з весни 2014-го. Київ закрив його після анексії півострова. Спочатку була тимчасова гребля, а в 2017-му - міцніша бетонна конструкція біля села Каланчак. Це велика проблема для російської влади в Криму. Канал давав 85% води. Торік ситуація стала критичною. Низька кількість опадів призводить до виснаження ресурсів Криму. У багатьох місцях вода доступна кілька годин в день.

У травні 2020-го американський аналітичний центр The Jamestown Foundation писав, що Росія через зростаючу кризу з водою в Криму може розглянути військове вирішення проблеми. Для цього російські війська мають зайняти частину Херсонської області з Каховським водосховищем, звідки тече вода для каналу.

Москва може піти далі й спробувати повністю відрізати Україну від моря. Для цього потрібно зайняти південну частину країни, від Маріуполя на сході, через Запорізьку, Херсонську і Миколаївську області до Одеси і Придністров'я. В останні тижні Росія нарощує сили в Криму. Росіяни перекинули невеликі артилерійські і десантні катери з Каспійського моря в Чорне. За вихідні три великі десантні кораблі з Балтійського моря перетнули Ла-Манш в напрямку на південь.

Здатність України захищатися від нападу з моря обмежена. Західні партнери про це знають. США патрулюють води навколо Криму за допомогою безпілотних літальних апаратів і розвідувальних літаків RQ-4 Global Hawk. 14-15 квітня США також направили військові кораблі в Чорне море. Есмінці "Рузвельт" і "Дональд Кук", оснащені маневреними ракетами "Томагавк" і системами протиракетного захисту. Вони мають залишатися там до 4-5 травня.

Для Кремля нова війна могла б бути зручною, якби підвищила рейтинг Путіна. Тому вона має бути якомога коротшою. За словами заступника начальника генштабу ЗСУ, генерала Ігоря Романенка, у Москви немає чітких планів щодо можливих бойових дій. Тільки жорсткі дії Заходу можуть зупинити конфлікт. І справа не в нових санкціях, яких не боїться Кремль, а в готовності надати Україні військову допомогу.

Зараз ви читаєте новину «Білий дім має конкретніше пояснити, чим Москва заплатить за можливу агресію - що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі