середа, 09 червня 2021 10:13

Байден їде в першу закордонну подорож: що та з ким обговорить

Байден їде в першу закордонну подорож: що та з ким обговорить
Байден вирушить у першу закордонну подорож на посту президента США. Фото: Reuters

Президент США Джо Байден 9 червня починає надважливий візит до Європи. Це його перша закордонна подорож на посаді глави Білого дому.

Уранці 9 червня лідер США разом з дружиною Джилл Байден вилетить з Вашингтона до Великої Британії. Подорож президента триватиме вісім днів.

У перші дні візиту до Європи він візьме участь у саміті Великої сімки в Лондоні, а завершить подорож зустріччю з президентом РФ Володимиром Путіним у Женеві.

Сам Байден незадовго до цього візиту назвав його головною метою "згуртування світових демократій" проти авторитарних режимів, яке він вважає "визначальним питанням нашого часу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден продовжив санкції проти Лукашенка

10 червня Байден проведе окрему зустріч з прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном, "щоб підтвердити особливі відносини між країнами".

11-13 червня в Лондоні відбудеться перший з 2019 року "очний" саміт лідерів Великої сімки. Також на ці дні заплановано двосторонні переговори лідера США з іншими керівниками країн G7. А 13 червня Джо і Джилл Байденів прийме у Віндзорському замку королева Єлизавета II.

14 червня Байден візьме участь у саміті НАТО в Брюсселі. Від зустрічі 30 лідерів країн-членів Альянсу чекають підписання заздалегідь узгодженого комюніке, обговорення виведення військ з Афганістану, стратегію відносин з режимами Путіна в Росії, Сі Цзіньпіна в Китаї та Олександра Лукашенка в Білорусі.

15 червня Байден візьме участь у саміті США-ЄС у Брюсселі, де зустрінеться з головою Європейської ради Шарлем Мішелем, головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та іншими лідерами Євросоюзу. Головними темами саміту будуть трансатлантичне партнерство, питання боротьби з пандемією, відновлення світової економіки, проблеми клімату, розширення цифрового і торгового співробітництва США та ЄС, а також спільні зовнішньополітичні проблеми — зокрема зростання впливу Китаю та агресія РФ.

16 червня Байден обговорить останнє питання з Путіним у Женеві. Це буде перша особиста зустріч двох президентів з моменту обрання Байдена.

У Білому домі не розраховують на значні результати від зустрічі президента США Джо Байдена й глави РФ Володимира Путіна, яка запланована на 16 червня в Женеві.

Зараз ви читаєте новину «Байден їде в першу закордонну подорож: що та з ким обговорить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі