вівторок, 15 червня 2021 17:58

Байден назвав умову для членства України в НАТО - що про нас пише світова преса

Байден назвав умову для членства України в НАТО - що про нас пише світова преса
Президент США Джо Байден і генсек НАТО Єнс Столтенберг на саміті Альянсу в Брюсселі / Getty Images

Gazeta.uaпідготувала огляд преси – що пишуть у світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"Байден: Україна має бути очищена від корупції, щоб її прийняли в НАТО", The Hill, США

Президент Джо Байден заявив, що Україна має викорінити корупцію, перш ніж зможе стати повноправним членом НАТО.

"Членство в НАТО залежить від того, чи відповідає країна критеріям. Справа в тому, що українці ще мають ліквідувати корупцію. Вони також мають відповідати іншим критеріям, щоб отримати ПДЧ. Тим часом, зробимо все, що в наших силах, щоб Україна була в змозі продовжувати протистояти агресії Росії. Це буде залежати не тільки від мене, що Україна може стати частиною НАТО, а від всього Альянсу", - сказав Байден.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Агресія Росії не робить неможливим вступ України в НАТО - Байден

Раніше президент Зеленський сказав, що чекає від Байдена чіткого "Так" чи "Ні" щодо того, чи буде Україна прийнята як повноправний член НАТО.

З огляду на те, що Росія технічно вторглася в Україну, інші країни НАТО будуть змушені захищати Україну, якщо та вступить в Альянс, відповідно до статті 5 договору. Байден сказав, що це не завадить Києву стати частиною Альянсу.

Байден говорив із Зеленським по телефону перед від'їздом в Європу. Україна, мабуть, буде в центрі уваги зустрічі Байдена з Путіним в середу, 16 червня.

"Я поділився з нашими союзниками, що передам президенту Путіну. Я не шукаю конфліктів з Росією, але ми відповімо, якщо Москва продовжить свою шкідливу діяльність, і обов'язково захистимо членів Альянсу", - сказав Байден.

"Байден проігнорував Україну і Польщу", WNP, Польща

Незрозуміло, в яку гру грає Байден із Путіним. Особливо, якщо йдеться про скасування санкцій проти "Північного потоку-2" та ігнорування України і Польщі в цьому контексті.

Зараз не період холодної війни, коли кожна зустріч лідерів СРСР і США була подією, тому зустріч Байдена і Путіна не має бути несподіванкою. Якби глава Білого дому приїхав в Європу і не зустрівся з очільником Кремля, це б радше сприйняли як тривожний сигнал. Питання в тому, що вийде з цієї зустрічі?

Важливо, що Байден не вважав за доцільне в жодній формі попереджати Україну, яка найбільше втратить від "Північного потоку-2", що планує скасувати санкції. Це доводить, що політика лідера США щодо Східної Європи стає авторитарною і односторонньою, з чим ми давно не стикалися. З іншого боку, в недавній розмові з Зеленським Байден запевнив, що на зустрічі з Путіним гарантуватиме, що США будуть захищати суверенітет України.

Можливість нового вторгнення Росії в Україну зараз маловірогідна, тому складно говорити про суверенітет. Проте Росія тепер зможе відрізати Україну від поставок газу з Росії. Для цього завжди можна знайти привід. Наприклад, ремонт російського газопроводу. Росіяни практикували таке, коли "Газпрому" раніше раптово забагнулося ремонтувати трубу в холодні критичні місяці. По-друге, Київ втратить значні гроші за транзит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Північний потік-2" ще не запустили, а Путін вже шантажує Україну - що про нас пише світова преса

Байден недавно написав у Washington Post, що хоче стабільних і передбачуваних відносин з Росією, в яких країни могли б співпрацювати в питаннях стратегічної безпеки чи контролю над озброєннями. Але стабільні відносини з Росією неможливі. Москва — не друг Вашингтону. Може, не ворог, але антагоніст. Росія чинить хакерські атаки проти США, втручається у вибори.

Водночас Байден звинувачує Росію в порушенні суверенітету США. Але не вводить за це справді болючих санкцій.

В Білому домі так і не з'явилося президента, якого б вороги боялися, а друзі поважали. Те, що говорить Байден, свідчить про його слабкість.

Колишнього президента Дональда Трампа звинуватили в непередбачуваності. Але він робив це навмисне. Це тактика, яка підвищує ефективність, якщо противник не може заздалегідь передбачити. Путін знає лінію Байдена і реагує слабо. Він буде далі робити, що хоче, бо не боїться реакції Америки. При Байдені США поводяться як нерішуча країна, яка не бажає втручатися там, де потрібно.

"Україна готова судитися з "Газпромом", Financial Times, Велика Британія

Україна готова подати в суд проти "Газпрому", щоб розблокувати постачання газу з Центральної Азії. Це могло б дати їй достатні внутрішні поставки і доходи від транзиту, якщо в цьому році буде запущений "Північний потік-2".

"Газпром" контролює транзит газу своїми трубопроводами з Центральної Азії в Україну. Він блокував центральноазійський газ 15 років, і, якщо не змінить рішення, то Київ готовий звернутися в антимонопольні органи ЄС.

"Йдеться про десятки мільярдів кубів газу. Центральноазіатський газ може заповнити всю українську газотранспортну систему", - каже виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Рахунок Росії за анексію Криму і окупацію східної України росте" - що про нас пише світова преса

Київ може звернутися до Брюсселю з проханням застосувати закон про конкуренцію ЄС. В якості керівника "Нафтогазу" Вітренко керував зусиллями, які в 2017-му і 2018-му забезпечили два багатомільярдних міжнародних арбітражних рішення проти "Газпрому". Вітренка торік замінив колишній виконавчий директор Андрій Коболєв. У квітні Київ прийняв спірне рішення і замінив Коболєва на Вітренка. Цей крок критикували в США та інші західні союзники України як порушення корпоративного управління.

Вітренко говорив по телефону з Вашингтоном, щоб переконати команду Джо Байдена скасувати недавню відмову від деяких санкцій Америки проти "Північного потоку-2".

"Говоримо керівникам Америки, що це проблема національної безпеки України, Європи і США", - каже Вітренко.

Через "Північний потік-2" Київ може втратити близько $2 млрд на рік від транзиту. Це приблизно половина щорічних витрат України на оборону.

Країна все ще перебуває в стані війни з проросійськими сепаратистами і російськими військами на Донбасі. Чиновники з Німеччини і США закликали Росію підтримувати достатній обсяг транзиту газу через Україну, щоб український трубопровід залишався прибутковим і працездатним. Угода про транзит від 2019-го з "Газпромом" діє до 2024-го.

Вітренко каже, що навіть якщо "Північний потік-2" зупинять, Київ буде підштовхувати "Газпром" до транспортування дешевшого середньоазійського газу, переважно з Туркменістану, для внутрішніх потреб України і транзиту в ЄС. В "Газпромі" від коментарів відмовилися.

Україна припинила прямі закупівлі газу у "Газпрому" після анексії Росією Криму в 2014-му. Замість цього імпортує його з європейських ринків, велика частина яких має російське походження.

Вітренко каже, що прагне укласти угоду з "Газпромом", яка дозволить європейським покупцям купувати газ на українсько-російському кордоні. Такий крок може спонукати їх накопичувати газ, придбаний за нижчими літніми цінами, у величезних підземних сховищах України для експорту під час пікового зимового попиту.

"Підприємці перетворили старий радянський завод в зелені міські зони", Reuters, Велика Британія

Підприємці Західної України перетворюють величезний радянський завод у центр освіти, бізнесу і мистецтва, який буде стимулювати розвиток країни.

Закинутий завод в Івано-Франківську колись виробляв газові лічильники та іншу побутову техніку, а тепер це буде міський простір із зеленою фермою, галереєю сучасного мистецтва, офісами і дитячим освітнім клубом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Деолігархізація Зеленського й нова можлива агресія Росії проти України в серпні - що про нас пише світова преса

Засновники проекту "Промприлад. Ремонт", названий на честь заводу, купили ділянку площею 36 тис. кв м в 2019-му і залучили понад $8,5 млн від місцевих інвесторів на реконструкцію.

У 2020-му місцева редакція Forbes назвала Івано-Франківськ найкращим містом для ведення бізнесу в Україні, випередивши Київ і Львів.

Майже 900 приватних інвесторів вклали гроші в проєкт. Засновники очікують завершення його до кінця 2023-го і планують додати зал для заходів на 4 тис. осіб, бібліотеку, книжковий магазин і центр для майндфулнессу на даху.

Майндфулнесс – практика підтримки повсякчасної усвідомленості в думках, почуттях і тілесних відчуттях.

Зараз ви читаєте новину «Байден назвав умову для членства України в НАТО - що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі