пʼятниця, 07 жовтня 2022 07:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Азербайджан удвічі збільшить експорт газу до Євросоюзу

Азербайджан удвічі збільшить експорт газу до Євросоюзу
Відповідно до підписаного з ЄС меморандуму, в найближчі роки експорт газу в Європу збільшиться щонайменше удвічі. Фото: eastnews.ua

Азербайджан уже цьогоріч збільшить експорт газу в Європу щонайменше на 30–40%.

Упродовж багатьох років Азербайджан реалізує власні енергетичні проєкти. Водночас поточна геополітична ситуація в світі різко підвищила попит на ресурси країни, заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв в інтерв'ю у Празі, де перебуває на саміті Європейського політичного співтовариства.

"Так розсудила доля, щоб сьогодні, коли всі наші проєкти готові, попит на газ у Європі зріс. Збільшення експорту потребуватиме чималих вкладень, однак країна готова до цього", – сказав він.

Відповідно до підписаного з ЄС меморандуму, в найближчі роки експорт газу в Європу збільшиться щонайменше удвічі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запуск родовища в Нідерландах зможе замінити російський газ у Європі

"Якщо торік він становив 9 мільярдів кубометрів, то 2027-го буде щонайменше 18 мільярдів кубометрів, а то й більше. Ми називаємо лише ті цифри, в яких повністю впевнені. Але я впевнений, що буде більше", – додав Алієв.

Він упевнений, що Азербайджан стане важливим стратегічним енергетичним партнером не лише для Європи, а й для усього світу.

Німеччина й Данія об'єднали зусилля задля зменшення залежності від російського газу. Країни домовилися побудувати вітроенергетичний хаб "Енергетичний острів Борнгольм" у Балтійському морі.

Німецький мережевий провайдер 50Hartz і його датський аналог Energinet розділять витрати на вітроенергетичний хаб, а також прибуток від нього. Країни Балтії та Польща зможуть приєднатися до проєкту вже після запуску хабу.

Зараз ви читаєте новину «Азербайджан удвічі збільшить експорт газу до Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі