четвер, 03 серпня 2023 01:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Атака дронів на Москву: що допоможе поглибити кризу всередині Росії

Атака дронів на Москву: що допоможе поглибити кризу всередині Росії
Результати атаки дронів на Москву. Фото: Апостроф

Атака українських безпілотників на Москву – це продовження перенесення війни на територію Росії. Щоб збільшити проблеми РФ, потрібно більше зброї та дронів. Росія завжди стає нестійкою, якщо війна затягується, через що внутрішні проблеми починають масштабуватись. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Киричевський.

"Проведення таких атак цілком відповідає стратегічній меті, яку минулого літа в своїй програмовій статті поставили Залужний та Забродський – "перенос війни на територію РФ". Оскільки у нас ресурси обмежені, то тут немає підстав сподіватись на результат більший, аніж окреслено в цьому сухому і стислому формулюванні про "перенос війни на територію РФ". Для справді масштабного впливу на цивільне населення Росії потрібні на порядки більші масштаби пусків дронів-камікадзе", – сказав Киричевський.

Коли у нас виникне можливість на порядки масштабувати активність та інтенсивність нальотів дронами-камікадзе на територію РФ, то слід очікувати, що росіяни замість антивоєнних настроїв насправді перейдуть в стан більшої "відмобілізованості", уточнив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про український дрон, який використовують по російській території

"І, наприклад, почнуть займатись такими прикладними питаннями цивільної оборони, як використання метро в ролі укриття. А наступним кроком стане взагалі нарощення щільності протиповітряної оборони шляхом архаїзації її засобів приблизно за тою ж траекторією, як це відбулось у нас, коли для боротьби із Shahed в розпорядженні Сил оборони України опинились взагалі ДШК румунського виробництва, та легендарні зенітні гармати типів Bofors L40 та Zastava. Тим більш, що і в самих росіян подібний досвід архаїзації теж уже є", – пояснив Киричевський.

Росія історично стійка до втрат і тягот будь-якої війни. Але завжди стає нестійкою, якщо війна затягується, через що внутрішні проблеми починають масштабуватись, додав експерт.

"Наприклад, саме довготривалість війни і всі супутні з цим проблеми примусили СРСР завершити війну в Афганістані 1979-1989 років, а не формальний показник втрат у живій силі й техніці. Тим більш, що Сили оборони України мають в своєму активі кілька вдалих атак дронами-камікадзе, ефект від яких рашисти відчувають досі. Це я зараз про "бавовну" на аеродромах стратегічної авіації "Дягилево" 6 грудня, та "Енгельс" 27 та 29 грудня 2022 року. Здавалось би, уже півроку минуло, але аеродромні служби росіян досі відпрацьовують таку дисципліну, як швидкісний ремонт злітно-посадкової смуги на випадок чергової атаки. Не кажучи уже про те, що перебазування кількох Ту-22М3 на "Моздок" – це теж насправді елемент заходів по забезпеченню живучості стратегічної авіації", – наголосив Киричевський.

У ніч проти 1 серпня безпілотники атакували столицю РФ. Один із дронів влучив у бізнес-центр "Москва-Сіті". Пошкоджено фасад на рівні 21 поверху. Екстрені служби працюють на місці події.

Нові атаки на Москву могли бути здійснені за допомогою українських дронів-камікадзе "Бобер" (Beaver). За словами аналітиків, БПЛА "Бобер" загалом схожі на іранські дрони Shahed, якими РФ атакує Україну.

Зараз ви читаєте новину «Атака дронів на Москву: що допоможе поглибити кризу всередині Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі