четвер, 02 квітня 2020 10:29

Аргентина напала на британську територію

Аргентина напала на британську територію
Британці висаджуються на Фолклендах. Фото: Plymouth Life

Аргентина вторглася на Фолклендські острови 2 квітня 1982-го. Британія володіла ними з 1833-го.

Аргентинський десант висадився у місті Стенлі. Невеликий гарнізон британських морських піхотинців капітулював. Наступного дня Аргентина зайняла Південну Джорджію і Південні Сандвічеві острови. На островах жили 1,8 тис. людей. Більшість говорили англійською, вирощували овець. Люди чекали на відповідь Британії.

Фолкленди розташовані майже за 500 км від півдня Аргентини. Британський мореплавець Джон Дейвіс відкрив їх. 1690-го капітан військово-морських сил Британії Джон Стронг висадився на них. Назвав на честь віконта Фолкленда, Першого лорда адміралтейства на той час. 1764-гофранцузький мореплавець Луї-Антуан де Бугенвіль заснував поселення. За три роки його захопила Іспанія. 1765-го на Західному Фолкленді оселилися британці, але за дев'ять років поїхали з економічних причин. Іспанці закинули своє поселення 1811-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маргарет Тетчер померла з газетою в руках

1816-го Аргентина здобула незалежність. За чотири роки заявила претензії на Фолкленди. Збудували укріплення на Східному Фолкленді, але 1832-го його зруйнував американський корабель "Лексінгтон" у відповідь на захоплення Аргентиною торгових суден. 1833-го британці вигнали аргентинських чиновників і почали військову окупацію. У 1880-х громада могла жити самостійно, допомоги з Британії не потребували. 1892-го отримали статус колонії.

Аргентина намагалася встановити контроль над островами дипломатичним шляхом. 1981-го на Фолклендах провели референдум. Більшість проголосували за те, щоб залишатися британською територією. В Аргентині критикували репресивне правління і керівництво економікою військової хунти під керівництвом Леопольдо Гальтьєрі. Вторгнення на Фолкленди мало укріпити позиції влади.
Прем'єр-міністр Британії Маргарет Тетчер відправила 30 кораблів з військовими. 25 квітня вони знову зайняли Південну Джорджію. Після кількох морських боїв британці відвоювали Східний Фолкленд. 14 червня аргентинський гарнізон у Стенлі здався.

74 дні тривав військовий конфлікт між Аргентиною і Великою Британією 1982 року.
На Фолклендські острови Аргентина перекинула 10 тис. солдатів. 649 із них загинули. Британія втратила 255 військових. Також убили трьох цивільних.
Аргентина продовжує вважати архіпелаг своїм. Називають його Мальвінськими островами

Зараз ви читаєте новину «Аргентина напала на британську територію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі