понеділок, 08 лютого 2021 11:00

"Америка виступає за військовий альянс України, Грузії та Молдови"

"Америка виступає за військовий альянс України, Грузії та Молдови"
Український літак-винищувач / wPolityce

Gazeta.ua підготувала огляд преси – що пишуть у світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"Вашингтон підтримує створення військового блоку України, Грузії і Молдови", - wPolityce, Польща

Київ заблокував 3 канали, що належали депутату Дмитру Козаку. Проти нього Рада безпеки і оборони України запровадила санкції через проросійську пропаганду. Санкції також означають заморожування активів депутата. Київ звернувся до США і ЄС з проханням зробити дзеркальні кроки.

Козак є номінальним власником, за яким стоїть справжній господар - лідер проросійського табору в Україні Медведчук. Рішення про блокування каналів - удар по Медведчуку і проросійському таборі. Проросійська "Опозиційна платформа" вважає, що Зеленський порушив законодавство, що, на їх думку, є підставою для початку імпічменту.

Зеленський натомість підкреслив, що підтримує свободу слова, але не російську пропаганду. "Європейська солідарність" і "Батьківщина" обережно оцінюють ситуацію, побоюючись, що рішення президента спричинене падінням рейтингу, а не бажанням протистояти російській пропаганді, і віщує посилення внутрішньої боротьби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ українізується - Atlantic Council

Посольство США в Києві підтримало дії Зеленського. Глава МЗС Дмитро Кулеба розкрив подробиці розмови з главою Держдепу Ентоні Блінкеном. Водночас глава адміністрації президента Андрій Єрмак теж розмовляв з Блінкеном. Це означає, що дії узгоджені із США. Або, можливо, є частиною більшого плану.

Кулеба сказав, що Київ за підтримки Вашингтону приступить до формування тристороннього військового альянсу, у який з Україною увійдуть Грузія і Молдова.

"Щодо ідеї тристороннього альянсу, я сказав держсекретарю, що США можуть розраховувати на Україну як надійного партнера в Чорному морі", - заявив Кулеба.

Це вказує, що маємо справу не з ініціативою знизу, а радше з діями, натхненними Вашингтоном.

Також Зеленський наказав перевірити боєготовність українських збройних сил на Донбасі.

Україна бореться з багатьма внутрішніми проблемами, включаючи економічну кризу і кризу охорони здоров'я, пов'язану з Covid-19. Країна ще не почала вакцинації, й інформації про плани закупівлі вакцин мало. Теза, що Зеленський намагається приховати внутрішні проблеми, вирішивши посилити позицію у відносинах з Росією, видається можливою. Але важливе інше. У що грають американці? Політика Вашингтону щодо Росії непослідовна. З одного боку, є продовження Договору про стратегічні наступальні озброєння між США і Росією. Це означає плани прагматичної співпраці з Москвою в питаннях Ірану чи КНДР. З іншого, зміцнення прифронтових держав, України і Грузії.

Америка зміцнює табір союзників, що є найкращим аргументом для розмов з Росією. Вектор політики США змістився в регіон Чорного моря, де у Росії значна перевага, але водночас там вона потенційно найслабша.

"Україна забороняє телеканали, пов'язані з Кремлем", - Atlantic Council, США

Президент Зеленський 2 лютого закрив 3 телеканали, пов'язані з Кремлем. Рішення Києва спричинило в Україні дебати щодо правильного балансу між національною безпекою і свободою слова.

Тривалий час канали розглядали як платформу для вкидів Кремля в інформаційний простір України. Зеленський пояснив свій крок необхідністю боротися з небезпекою російської агресії на інформаційній арені.

Закриття - найсміливіший крок Зеленського проти російської агресії з моменту обрання навесні 2019-го. Багато журналістів і українське громадянське суспільство підтримали його, стверджуючи, що канали грали ключову роль в дезінформаційній війні Росії проти України. Рішення також підтримали багато партнерів України, включаючи Велику Британію і США.

"Маємо працювати разом, щоб запобігти використанню дезінформації як зброї в інформаційній війні проти суверенних держав", - заявили в посольстві США в Києві.

ЄС був обережніший. У письмовій заяві глава зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррелль заявив, що "законні зусилля України щодо захисту від дезінформації не повинні здійснюватися за рахунок свободи ЗМІ і мають робити при повній повазі до основних прав і свобод, а також відповідно до міжнародних норм".

"Санкції щодо каналів, які належать Медведчуку, - найсміливіше рішення президента. Його можна розцінювати як найбільшу відповідь на російську гібридну війну за всю історію України. Ні у кого не має бути сумнівів, що закриті канали мали більше спільного з пропагандою, ніж зі ЗМІ. Попри те, що номінально це були українські медіа, вони були більш небезпечні, ніж пряма російська пропаганда, бо просували кремлівські наративи більш витончено, ніж дискредитовані російські ЗМІ. Закриття відповідає інтересам національної безпеки України. Ключове запитання, чи був це разовий крок? Чи є у Зеленського чітке бачення протидії російській гібридній війні та російським агентам впливу? Довгостроковий підхід має вирішальне значення, бо стратегія Путіна щодо України незмінна - дестабілізувати країну зсередини і дискредитувати на міжнародному рівні", - каже директор Центру "Нова Європа" Олена Гетьманчук.

"Єврейський депутат хоче імпічменту єврейського президента в Україні", - The Times of Israel, Ізраїль

Єврейський депутат Вадим Рабинович, який очолює найбільшу опозиційну партію України, оголосив про ініціацію імпічменту проти президента-єврея Зеленського через закриття 3 телеканалів, які нібито фінансує Росія.

"Закриття телеканалів "112", ZIK і Newsone було політичною розправою проти критичних ЗМІ, що призвела до особистої диктатури", - заявив Рабинович.

Натомість Зеленський каже, що свобода слова в Україні не є під загрозою, але його кроки мають чітке виправдання через фінансування з Росії та співпрацю власника телеканалів з терористичними організаціями.

Україна і Росія ведуть криваву територіальну суперечку уздовж спільного кордону на сході України. Там діють проросійські сепаратисти, яких Київ вважає терористами.

Центристська партія Зеленського "Слуга народу" має 43% місць у Верховній Раді. Імпічмент стане складною справою для його суперників, хоча рейтинг глави держави впав з 73% в жовтні 2019 року до 41% в минулому місяці. Рабиновичу, партія якого має 13% місць в парламенті, потрібна буде підтримка націоналістичних опозиційних партій, вороже налаштованих до Росії. Вони не покарають Зеленського за закриття проросійських ЗМІ.

Зараз ви читаєте новину «"Америка виступає за військовий альянс України, Грузії та Молдови"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі