четвер, 20 лютого 2020 15:50

Як відео з котами вбиває клімат

Як відео з котами вбиває клімат
Перегляд відео в Інтернеті також залишає вуглецевий слід ФОТО: https://worldcatcomedy.com/

Криптовалюти, штучний інтелект і мережі 5G називають новим викликом для боротьби з глобальним потеплінням.

Ці технології дуже енергоємні, пише Reuters. За даними Міжнародного енергетичного агентства, центри обробки та зберігання даних онлайн, наприклад, надсилання електронної пошти та передача відео, становлять близько 1% глобального використання електроенергії. Стільки ж Австралія використовує за рік.

За 10 років цифрова техніка може споживати до 8% світового обсягу електроенергії, а це призведе до спалювання ще більше викопного палива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хвора дитина чи світовий герой? Хто така Грета Тунберг та чому її промову на саміті ООН обговорює вся планета

"Якщо не врахуємо вуглецевий слід від інформаційних технологій, отримаємо жахіття зміни клімату", - каже професор комп'ютерних і комунікаційних наук з Федеральної політехнічної школи Лозанни Бабак Фальсафі.

Одне з рішень — підвищення ефективності центрів обробки даних. У цьому зацікавлені й самі оператори, оскільки електрика коштує дорого. У Грузії Bitfury розгорнув систему для зменшення енергії, необхідної для охолодження серверів. Бо воно може потребувати до половини загального енергоспоживання в центрі даних. Поки частина процесорів все ще охолоджується повітрям, інші занурюють у металеві ємності, наповнені рідиною з низькою температурою кипіння. Коли вона закипає, пара передає тепло від процесорів, зберігаючи їх холодними і дозволяючи компанії позбуватися вентиляторів і економити воду. Така система споживає на 40% менше електроенергії за традиційну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 правил, як споживати не шкодячи планеті

Центр обробки даних Google у Фінляндії використовує оброблену морську воду, деякі компанії відкрили потужності біля Полярного кола, щоб скористатися природним холодним повітрям. Технічні гіганти, разом із Facebook, Google, Apple, Amazon і Microsoft, зобов'язалися використовувати лише поновлювані джерела енергії.

Користувачі інтернету також впливають на кількість даних.

"Надсилання фотографії електронною поштою може випромінювати таку ж кількість газів, як і автомобіль, що проїхав кілометр", - заявив Луїджі Карафа, виконавчий директор Партнерства кліматичної інфраструктури.

Перегляди відео в інтернеті створили стільки викидів вуглецю, як вся Іспанія 2018-го.

"Люди можуть знизити викиди вуглецю вже сьогодні, якщо перестануть дивитися відео з котами. Шкода, що вони цього не знають", - продовжив Фальсафі.

Дослідники вирахували: щоб виправдати купівлю електронної книжки, треба прочитати на ній не менш як 100 книг. Весь робочий цикл Kindle - виробництво, процес роботи, утилізація - продукує 168 кг діоксиду вуглецю. Якщо читати на ній 3 книжки на місяць протягом чотирьох років, це зекономить 1074 кг вуглекислого газу, порівняно з тими ж обсягами та швидкістю читання паперових. Електронну краще купляти вже вживану та користуватися нею так довго, як тільки можете.

Зараз ви читаєте новину «Як відео з котами вбиває клімат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі