субота, 29 лютого 2020 12:36

Афроамериканка отримала "Оскар"

Афроамериканка отримала "Оскар"
Гетті Макденіел грала служниць, покоївок і кухарок ФОТО: Business Insider

"Звіяні вітром" отримали вісім нагород "Оскар" 29 лютого 1940-го.

Кіноакадемія нагородила стрічку як "Найкращий фільм", "Найкращий режисер", "Найкраща жіноча роль". Відзначили сценарій, роботу оператора, художника і монтаж. За найкращу жіночу роль другого плану нагороду отримала Гетті Макденіел. Жінка стала першою темношкірою акторкою, яка отримала "Оскар". Гетті грала няню Маммі Скарлетт О'Хари.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За квиток на "Звіяні вітром" просили $200

Макденіел народилася у Канзасі. Школу покинула, щоб виступати як співачка з мандрівними групами. У 1924-му стала першою афроамериканкою, яка співала на радіо. З початком Великої депресії наймається працівницею у жіночий туалет у клубі в Мілвокі. Там виступають лише білі співаки, але для Гетті роблять виняток.

За рік отримує невеличку роль у Голлівуді. У 1932-му грає служницю у стрічці "Золотий Захід". Грала покоївку чи кухарку у близько 40 фільмах. Її кінокар'єра закінчується у 1940-х. У 1947-му йде працювати на радіо. У 1951-му пережила інфаркт на зйомках. Померла за рік від раку грудей у віці 57 років. Гетті кілька разів виходила заміж. Дітей не мала.

Голлівудське кладовище не дало дозвіл на поховання там Гетті через колір шкіри. Поховали на іншому.

Зараз ви читаєте новину «Афроамериканка отримала "Оскар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі