вівторок, 16 вересня 2014 12:49
Володимир В'ятрович
Володимир В'ятрович
Директор архіву СБУ (2008-2010), голова Вченої ради Центру досліджень визвольного руху, член Наглядової ради Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького", у 2010-2011 працював в Українському науковому інституті Гарвардського університету

Лишаюся на історичному "фронті"

Дякую Арсенію Яценюку та його команді за честь бути висунутим кандидатом на мажоритарному окрузі.

Вважаю, що політика національної пам'яті потребує підтримки парламентаріями. Має бути прийнята низка важливих актів: закон, який визнавав би злочинним комуністичний режим, закон, який забезпечував би права репресованих цим режимом осіб, закон про передачу документів комуністичних спецслужб до спеціального Архіву національної пам'яті, який не тільки зробить їх доступними, а й позбавить "силовиків" кагебістського спадку, закон про сам Інститут національної пам'яті, який ґарантує його функціонування незалежно від політичних перипетій в країні.

Як показали останні події — ці питання важливі не тільки з точки зору гуманітарного розвитку країни, але й безпеки держави. Адже російські агресори використовують історичні міфи для розколу українців.

Саме наша нездатність у вирішальний момент поєднати зусилля завжди стояла на заваді впевненого руху вперед до перемог. В 2012 році патріотичні сили зуміли об'єднатися, і в форматі об'єднаної опозиції не лише отримати значну підтримку на виборах, але й, врешті, разом з народом перемогти Януковича.

Сьогодні ситуація інша — треба перемагати Путіна. А для цього вже потрібна об'єднана влада.

На жаль, патріотичним політикам не вдалося піти об'єднаним списком. Були сподівання, що ключові партії принаймні домовляться про спільну підтримку кандидатів на мажоритарних округах. Це теж не вдалося реалізувати в повній мірі. Зокрема на окрузі, який мені запропонували для кандидування.

Вважаю недоречною зараз гостру політичну боротьбу між своїми в тилу, коли триває справжня боротьба з ворогом на фронті. Тому не братиму участі у виборах на 116 окрузі.

Національна пам'ять та порозуміння є тим ґрунтом, на якому ми спільно будуватимемо майбутнє України, об'єднуючи нашу країну, її громадян, незалежно від партійної приналежності. Переконаний, що ті політики, які пройдуть в парламент, розумітимуть важливість цих питань, і я, як голова Українського інституту національної пам'яті, обов'язково буду з ними співпрацювати.

Пс. Дякую усім, хто висловив готовність підтримати на виборах. Я вважаю це підтримкою справи, яку роблю, тож і далі з нашою командою докладатимемо всіх зусиль на нашому "фронті".

Слава Україні!

Зараз ви читаєте новину «Лишаюся на історичному "фронті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі