пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

Зорій Файн фотографує в інфрачервоному світлі

В обласному художньому музеї відкрилася виставка вінницького фотохудожника 36-річного Зорія Файна "За межею зору. Пейзаж в інфрачервоному світлі". Автор представив 54 чорно-білі фотографії з України й Росії. Фото зроблені за два останніх роки із використанням інфрачервоного фільтра.

— На Заході ця технологія надзвичайно розповсюджена, — розповідає фотограф. — Усі роботи  зняті традиційним фотоапаратом, на який накручуються спеціальні фільтри. Вони відсікають видиму частину спектра. Усе, що тут представлено, людське око не бачить.

Зорій Файн розповідає, що для такої фотографії обов"язково потрібне сонячне проміння. Без нього інфрачервона фотографія неможлива.

— Яскраві зелені дерева в інфрачервоному світлі виглядають засніженими, виникає ефект літньої зими, — описує фотохудожник. — Усе те, що у видимому спектрі може бути закрите димкою, в інфрачервоному постає в усіх дрібницях. Але ця технологія вимагає великої витримки. Коли фотографував капличку біля вінницького універмагу, довелося в 20-градусний мороз 40 хвилин танцювати біля фотоапарата.

Усе це людське око не бачить

Інфрачервоною фотографією Зорій Файн захопився два роки тому.

— Випадково побачив фотографії німецької художниці в одному журналі, вирішив спробувати собі. А перший фотоапарат мені подарував батько в 13 років. Із тих пір і фотографую.

У Зорія Файна у Вінниці своя студія фотографії "ФотоФайнСтудія". Фотографу найчастіше замовляють весілля.

— На моє задоволення маю багато простих весіль. Коли молодята не можуть собі дозволити дорогий автомобіль, але розуміють, що на якісне фото грошей шкодувати не треба.

У Зорія Файна є дружина Наталя, 37 років, та троє дітей: Домініка, 14 років, 12-річний Василь та Максиміліан, 7 років. Наймолодший син також захоплюється фотографією. У нього є власний професійний фотоапарат.


Виставка триватиме до 10 жовтня за адресою: м. Вінниця, вул. Соборна, 21, тел. (0432) 35 20 25. Вартість квитка — 1,5 грн для дітей та 2 грн для дорослих.

Зараз ви читаєте новину «Зорій Файн фотографує в інфрачервоному світлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі