понеділок, 07 липня 2008 18:40

Жителі шести сіл перекрили дорогу на звалище

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Жителі  Стадниці та сусідніх сіл показують переповнене сміттєзвалище. За їх словами, на цьому місці колись було озеро та лісок. Нині сміття постійно тліє і дим вкриває навколишні села
Жителі Стадниці та сусідніх сіл показують переповнене сміттєзвалище. За їх словами, на цьому місці колись було озеро та лісок. Нині сміття постійно тліє і дим вкриває навколишні села

У неділю о восьмій ранку поворот на міське сміттєзвалище біля села Стадниця Вінницького району був загороджений палатками та наметами. Жителі сіл Сосонка, Коханівка, Соболівка, Сиваківці, Малі Крушлинці та Стадниця розпочали безстрокову акцію з вимогою припинити вивіз сміття з Вінниці на переповнене сміттєзвалище.

Список на добровільне чергування в наметах жителі навколишніх сіл склали вже на місяць.

Полігон використовується з 1984 року. У 1994 році його офіційно закрили. Жодна з навколишніх селищних громад не погоджувалася на створення у її околицях нового звалища. Тому сміття з міста знову почали вивозити на Стадницьке сміттєзвалище. Нині сміттєвий полігон займає площу 17,5 га. На ньому зберігається 5,6 млн т сміття. Щодня Вінниця вивозить сюди 100–120 т.

— Наше терпіння лопнуло, — тримає 7-річного онука за руку 64-річна Марія Цимбалюк. — Я хочу, щоб мої діти не боялися внуків привозити на літо. Щоб не боліли всі боткіна, як у 2001 році.

Поряд у наметах сидять жінки в масках.

— У нас у всіх алергія, — не знімає маски 43-річна жителька Приборівки Світлана Пилипчук. — Зі ста дітей у школі тільки 12 більш-менш здорові. Остальні на лінійках в обмороки падають. То стадницьким дітям хоть путьовки безплатні дають, а наші діти вже не в забрудненій зоні живуть! Хоть ми тим же воздухом дихаємо, і ту ж воду п"ємо.

Жінки затуляють носа хустинками, бо вітер зі сміттєзвалища повернув у їхній бік. Дорога вкривається сивим димом із запахом горілого сміття.

— Гройсман водопровод обіщав провести, — махає руками 64-річний стадничанин Володимир Реган. — А хіба та вода не з-під того ж сміття буде добуватися? Він за вісім років обіцяв нам село очистити. А де він буде через вісім років? Прийде на його місце другий, і знов почнеться.

Біля наметів ходить міліція. Стадничани кажуть, що сміттєвози цілу ніч сміття з міста возили, щоб кілька днів можна було не вивозити його зовсім.

— Полігон обіцяли закрити ще в 2006 році, — каже сільський голова Стадниці Владислав Яклюшин. — Півтора місяця назад Володимир Гройсман був на сході села. Люди дали йому місяць строку, щоб знайти інший полігон. Але за цей місяць місто не проводило ніяких конкретних робіт по проведенню водогону. Лише надало нам новий проект угоди.

У міськвиконкомі кажуть, що всі проблеми стадничан надумані. Прес-служба міського голови повідомила, що результати перевірки води з криниць Стадниці виявилися не гіршими, ніж результати води у Вінниці.

— Жодне місто не може не вивозити сміття, — говорить заступник міського голови Андрій Рева. — Зараз ми діємо по надзвичайному плану, тому розголошувати, куди вивозиться сміття, не можна. Сподіваємося, що стадничани зрозуміють, що потрібно цю проблему вирішувати, а не перекривати дорогу. До речі, всі акції мають проводитися законно. Ця акція мала проводитися в селі, а не за межами населеного пункту. Не можна рубати дерева і перекривати ними дорогу, не можна самовільно підключатися до електромереж.

Зараз ви читаєте новину «Жителі шести сіл перекрили дорогу на звалище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі