четвер, 07 лютого 2008 18:29

Жителі двох приміських сіл пікетують райдержадміністрацію

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Уранці 30 січня голова Хмельницької райдержадміністрації Іван Вітвіцький (на передньому плані) на сходах вислуховує скарги жителів сіл Лісові Гринівці та Скаржинці
Уранці 30 січня голова Хмельницької райдержадміністрації Іван Вітвіцький (на передньому плані) на сходах вислуховує скарги жителів сіл Лісові Гринівці та Скаржинці

30 січня близько півсотні жителів сіл Лісові Гринівці та Скаржинці Хмельницького району пікетували будівлю райдержадміністрації. Вимагали відмінити приватизацію державних земель господарства "Хмельницький", розташованого на території Лісовогриновецької сільської ради, й віддати громаді 30 га землі.

— Землю вкотре дали невідомо кому, — каже жителька Лісових Гринівців Антоніна Клименко, 45 років. — Списки на отримання землі нашими подавалися ще 2002 року. Тодішній голова району роздавав ділянки, а тепер і сьогоднішній роздає.

Лунають вигуки: "Перекрити дорогу", "На штурм!". Правоохоронці намагаються заспокоїти людей. Делегація селян вирушає до кабінету голови Хмельницької райдержадміністрації Івана Вітвіцького.

За кілька хвилин голова виходить на вулицю. Спокійно вислуховує людей. Йому вручають звернення жителів двох сіл. Вимагають відмінити приватизацію земель держгоспу "Хмельницький", віддати громаді 30 га землі під будівництво та ведення господарства, звільнити директора — за знищення державного майна. Посадовець запевняє, що дасть відповідь. Заходить до будинку.

У селах Лісові Гринівці та Скаржинці 979 дворів. Від них до Хмельницького 2 км. Комерційна ціна сотки землі поряд із Лісовими Гринівцями $1–5 тис.

— П"ятдесят років тому за державні борги землі навколо села Лісові Гринівці передали державі, — розповідає Євген Грицин, голова Лісовогриновецької сільради, до якої входять Скаржинці. — На їх місці створили радгосп "Лікарські рослини", а потім — державне господарство "Хмельницький".

За словами Грицина, у квітні 2004 року комісія Кабміну перевіряла використання земель сільради та держгоспу "Хмельницький" і дійшла висновку, що в сільської ради земель немає. Прилегла територія — це сільськогосподарські землі загальнодержавної власності.

2006-го виконувач обов"язків сільського голови Оксана Шуприган звернулася до гендиректора консорціуму "Уктерапія", якому підпорядковується держгосп "Хмельницький", з проханням виділити селянам під забудову 37 га. Гендиректор не заперечував.

— Потім звернувся до голови району Вітвіцького, щоб зробити проект землеустрою про включення цих земель до Лісових Гринівців і Скаржинець, — веде далі Євген Грицин. — Вітвіцький дав дозвіл на розробку проекту. 7 червня мною через сесію районної ради це питання було внесене до розгляду обласною радою. До сих пір рішення не розглянуте.

Виявилося, у червні райдержадміністрація роздала 252 ділянки. Лише одну отримав житель села.

Торік у серпні на засідання сільради приїхав голова Хмельницького району Іван Вітвіцький.

Викрали системний блок комп"ютера з копіями документів

— Казав, що 20 гектарів райдержадміністрація використала для потреб району, а 10 передадуть жителям села, — говорить Євген Грицин. — Доручив нам із директором держгоспу скласти список людей, які отримають цю землю. Передали його Вітвіцькому.

— Хто ті люди, які отримали землю? Деякі прізвища відомі на всю область, — каже сільський голова. — Але називати їх не хочу. І так мав проблеми.

2007 року з помешкання Євгена Грицина викрали системний блок комп"ютера з копіями документів сільради, прокололи колеса автомобіля.

— Райвідділ порушив кримінальну справу, а за три дні її призупинили, — додає Грицин. — Гляньте, ось два акти від 27 вересня 2007 року. Зазначено, що такий-то є власником земельної ділянки площею 10 соток, що розташована на території Лісовогриновецької сільської ради. Але ж територія сільради є власністю сільради, і нею має право розпоряджатися сесія сільської ради. Вітвіцький не має права підписувати подібний документ. Або тоді це не територія сільради.

У сільраді лежать 700 заяв на отримання землі. За словами голови, з 2002 року навколо села роздали понад 600 ділянок.

Голова райдержадміністрації Хмельницького району Іван Вітвіцький каже, що не може ухвалити рішення про виділення землі селянам — списки у вересні 2007 року подані без належних документів. Немає заяв громадян, копій їхніх паспортів, ідентифікаційних кодів. Крім того, списки мають бути затверджені на сесії сільради.

— Цих документів немає донині, — запевняє Іван Вітвіцький, 57 років. — Люди до нас звертаються. Ми мусимо розглядати звернення. 20 гектарів землі роздано під ділянки згідно з законом про звернення громадян. Хто перший звернувся з заявою, її першочергово й розглянули. 10 гектарів землі ще є.

Обласна рада 26 грудня вирішила створити комісію для перевірки законності виділення земельних ділянок у Хмельницькому районі.

Зараз ви читаєте новину «Жителі двох приміських сіл пікетують райдержадміністрацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі