четвер, 14 серпня 2008 17:37

Збір першокласника обійдеться у 1500 гривень

Цього року 6-річний Віталій Олійник іде в перший клас. Скуповуватися родина почала заздалегідь.

— Треба взяти по десятку тоненьких зошитів у клітинку та косу лінію. Цього на місяць-два вистачить, — каже мати хлопчика 26-річна Ірина Олійник. — Учителька казала купити ще п"ять зошитів із розвитку дитини. Вони по 12–15 гривень кожен.

Батько подарував синові на день народження яскравий рюкзак за 120 грн. Туфлі для школяра купили за 170 грн. Якісніших за меншу ціну на базарі не знайшли.

Олійникам ще потрібна шкільна та спортивна форми, кросівки.

— Зараз навіть кедів дешевших за 35 гривень не знайдеш, — зітхає Ірина. — А на шкільні форми заломують такі ціни, що дорослого чоловіка можна вбрати за ці гроші.

Жінка придивилася шкільну форму в магазині вінницької швейної фабрики. Піджак і брюки обійдуться в 250 грн. Ще хоче купити зимові штани за 90 грн.

— Білу сорочку і краватку не куплятимемо, — розмірковує мати. — Візьму ту, що купували на випускний у садочку. На кросівки та спортивний костюм треба 350 гривень. Загалом збір дитини до школи коштуватиме приблизно 1500 гривень.

Людмила Савчук зі Жмеринки до школи доньку-семикласницю одягає у магазині "Все по 55 гривень".

— Почали скуповуватися ще в липні, — розказує жінка. — Щотижня у них привоз товару. Взяли туфлі, спортивний костюм, дві спідниці й три блузки. У нас школьну форму не треба, мала буде ходити в юбці й блузці. Ще куплю темні джинси. Їх можна вдягати в любу погоду й до всього підійдуть.

В обласному центрі працюють кілька шкільних базарів. Тут продають канцелярію та шкільне приладдя. Обіцяють низькі ціни.

— Сходила на шкільний базар на Муніципальному ринку, так там ціни вищі, ніж на Центральному, — обурюється Яна Шнурко. Вона збирає до школи доньку-одинадцятикласницю та двох синів: шестикласника та другокласника. — Хлопцям форму перекуповую у сусідів. Вони для своїх синів-близнюків купують дорогі речі. Віддають дешево. Торік перекупила в них комплект-четвірку: двоє штанів, піджак і жилетка за 100 гривень. Цього року запропонували за 50.

Меншому синові Яна шиє форму сама. Купує на базарі тканину й підкладку. За два дні має готовий костюм. Жінка колись навчалася на курсах крою і шиття. Канцелярського приладдя купує стільки, щоб вистачило на перший місяць. Потім докуповує.

— Краще не скуплятися одразу, — зауважує Шнурко. — Продавці підвищують ціни. Коли попит на канцелярію впаде, ціни знизяться. Наприклад, торік зошити в косу лінійку перед 1 вересня коштували 55 копійок, а на початку жовтня були по 42.

Жінка говорить, що зібрати випускницю у школу обійдеться дешевше, ніж синів.

— Шкільну форму на перший і останній дзвінок донька візьме напрокат, — пояснює. — У школу ходитиме в тих спідницях та джинсах, що купували раніше. Спортивний одяг є, а канцелярії треба докупити небагато: чотири зошити і дві ручки.

Найбільші витрати — на одяг і взуття, вважають батьки школярів. На ринках перед початком навчального року ціни зростають. Дешеву шкільну форму продають у магазинах при швейних фабриках. Моделі з минулого сезону розпродують по собівартості. Із 15 серпня у приміщенні вінницького Будинку офіцерів працюватиме виставка-продаж форм.

— У вересні ще треба буде здати гроші на книжки і спеціалізовані зошити, — веде далі Шнурко. — Їх замовляють учителі. Торік для доньки закупили книжок на 100 гривень, на п"ятикласника — 70 і першокласникові потрібно було на 30 гривень додаткової літератури.

Зараз ви читаєте новину «Збір першокласника обійдеться у 1500 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі