четвер, 25 вересня 2008 17:19

Затримані стверджують, що знайшли їх у бабушки на городі

Минулого тижня у Вінниці правоохоронці з управління боротьби з організованою злочинністю затримали двох чоловіків. Вони намагалися продати ювелірні прикраси із Гордіївського могильника Тростянецького району.

— Два чорних археологи, їм від 40 до 50 років, шукали фахівців, які могли би оцінити вартість золотого кольє, золотого спірального браслета та золотої оббивки на дерев"яний кубок, — розповідає  завідувач сектора охорони культурної спадщини управління культури Вінницької обладміністрації Михайло Потупчик, 41 рік. — Усі предмети датуються XII–XIII століттям до нашої ери.

Фахівець робив експертну оцінку вилучених правоохоронцями речей.

— За аукціонними цінами, вони коштують приблизно півтора мільйона гривень, — каже Михайло Валентинович. — Предмети ідентичні тим, які раніше були знайдені у Гордіївському могильнику. Відчувається рука одного майстра. Орнаментація, усі деталі виконані в одній техніці, розмірі. Та й проба металу така ж. А затримані стверджують, що знайшли їх у бабушки на городі.

Міру покарання вирішуватиме суд. Якщо не буде доведено, що затримані розкопували могильник, вони сплатять штраф. Якщо навпаки, можливе позбавлення волі до п"яти років.

Чорні археологи намагалися збути прикраси ціною 1,5 мільйона гривень

Гордіївський могильник розглядають як пам"ятку нової, ще невідомої і найбільш східної групи курганної культури. Припускають, що могильник залишила чужорідна культурна група населення. Він один із найбагатших подібних пам"яток Європи. Найближчим аналогом є Центрально-європейська курганна культура, в якій переважають предмети із бронзи.

— Гордіївський могильник — це поховання заможної верхівки, еліти, так званий могильник обранців, — зазначає Потупчик. — У ньому багато ювелірних прикрас. Це найдавніші ювелірні вироби в Україні.

На руки похованим одягали велику кількість золотих перснів, каблучок і браслетів. Особливо цікавою є пара браслетів із сімома нанизаними кільцями. Вони подібні до іспанської кастаньєти, бо так само звучали під час руху. На одяг чіпляли дві бронзові шпильки. Майже в кожного померлого було бурштинове або золоте намисто.

— Бурштинові прикраси надзвичайної краси. На жаль, багато їх під дією повітря окислювалися і "вмирали", — говорить фахівець.

Михайло Потупчик каже, що лише цього року чорні археологи (так називають нелегальніх копачів. — "ГПУ") залишили свої сліди у Могилів-Подільському, Мурованокуриловецькому, Піщанському, Бершадському, Ямпільському, Тростянецькому та Тульчинському районах.

— Такого ганебного явища ніде в Європі немає, — обурюється Потупчик. — Ці предмети належать державі. Однак багато відомих політиків і бізнесменів усупереч цьому формують приватні археологічні колекції.

На Вінниччині, крім Гордіївського могильника, археологічними пам"ятками вважають Немирівське скіфське городище й історико-культурний заповідник у Буші Ямпільського району.

Вилучені речі зберігаються у слідчих.

Зараз ви читаєте новину «Затримані стверджують, що знайшли їх у бабушки на городі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі