пʼятниця, 12 жовтня 2007 07:00

Запорізькі козаки пили з татарами

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Минулими вихідними вулицями Старого міста в Кам’янці-Подільському Хмельницької області  прогулювалися мушкетери. В містечку майстрів неподалік фортеці працювали гончарі, зброярі та ковалі
Минулими вихідними вулицями Старого міста в Кам’янці-Подільському Хмельницької області прогулювалися мушкетери. В містечку майстрів неподалік фортеці працювали гончарі, зброярі та ковалі

"Учасники познайомилися, трохи поп"янствували, — розповідає запорізький козак Олександр із Києва на прізвисько Тигр, який 5 жовтня приїхав до Кам"янця-Подільського Хмельницької області на фестиваль "Терра-Героїка". — У суботу команди поділилися на дві групи. Союзниками козаків були татари. На боці поляків — війська чехів. Поляки атакували нас кінним строєм, та ми перемогли".

У неділю за брамою Старої фортеці запорізькі козаки та татари смакують безкоштовне пиво спонсорів. Напередодні вони "билися". У боях взяли участь 300 членів клубів історичної реконструкції Росії, Чехії, Польщі. Відтворювали баталії періоду воєн під проводом Богдана Хмельницького. Костюми з натуральних тканин шили вручну. Зброю виготовляли з урахуванням історичної достовірності. Такі умови фестивалю.

Двором фортеці ходять мушкетери в капелюхах з пір"ям павичів. Поруч на траві сидять польські кірасири.

Московських стрільців у кафтанах і шапках з яскраво-червоного сукна видно здалеку. Чоловік невисокого зросту охороняє прапор та десяток невеличких гармат — пищалей. У лівій руці тримає алебарду, в правій ховає цигарку.

— На посту курить нельзя, все должно быть антуражно, — виправдовується 31-річний Сергій, шеф-кухар одного з пивних ресторанів Москви. — Вчера хорошо повоевали. Правда, я музикант. Барабаню сзади строя. В гуще боя не был. Но все равно оторвался что надо.

У центрі плацу з мішків із соломою зробили мішені. Кожен може постріляти з лука. За три постріли просять гривню. Із десяти кроків у мішень мало хто влучає.

— У битві мене свої з мушкета обпалили. Ось бачите, чорні цятки біля лівого ока! — розповідає киянин у татарському вбранні й просить називати його скандинавським ім"ям Олаф. — Я працюю в майстерні — виготовляю обладунки. Це задоволення не з дешевих. Повний комплект лицаря коштує до семи тисяч доларів.

Жили гості в двох наметових містечках. За три дні фестиваль відвідали 40 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Запорізькі козаки пили з татарами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі