пʼятниця, 14 березня 2008 18:01

За ГОСТами виготовляють якісні продукти

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Начальник вінницького обласного управління захисту прав споживачів Іван Сорока: ”Якщо термін придатності великий — продукт ненатуральний”
Начальник вінницького обласного управління захисту прав споживачів Іван Сорока: ”Якщо термін придатності великий — продукт ненатуральний”

У Вінниці торік із 600 звернень понад 90% були вирішені на користь позивачів-покупців. Начальник вінницького обласного управління захисту прав споживачів 60-річний Іван Сорока вважає, що громадяни не знають своїх прав.

— Якщо у заяві до магазину ви посилаєтеся на певні статті й закони, до вас поставляться з більшою обережністю. Коли у вас забирають на ремонт мобільний телефон чи іншу техніку, мають надати в тимчасове користування іншу. Якщо техніка важить понад 5 кілограм, можете вимагати доставку за рахунок фірми. Як щось ламається вдруге, маєте право забрати гроші.

Який термін гарантії на техніку?

— Коли виробник у документах не зазначив іншого, то, за законами України, термін має бути не менше двох років. Дописки від руки продавців, що вони дають гарантію лише на 2 місяці — то "фількіна грамота". І посилати клієнтів у сервісні центри продавці не мають права. А самі мають здавати техніку в ремонт.

Хто найбільше порушує права споживачів?

— Багато проблем із будівельниками. Раджу розраховуватися з ними після здачі об"єкту. За законом, кожен день прострочки — це штраф 3 відсотки від загальної суми. Через десять днів ви заплатите їм  за роботу на 30 відсотків менше. Якщо оплатили наперед, ніхто грошей не поверне.

Як відрізнити якісні продукти від неякісних?

— Треба звертати увагу на рецептуру. Якщо на ковбасі написано "Московська ГОСТ-1976", то її можна два місяці без холодильника тримати. Це той рецепт, за яким у радянські часи готували. А "Москівська" чи "Московська нова", це продукт, виготовлений за технічними умовами. ТУ — це ваш особистий рецепт. Ви ж можете борщ і без квасолі зварити. Так і в ковбасу замість м"яса сою додають.

Які продукти купуєте для сім"ї ви?

— Читаю склад і перевіряю дату виготовлення. Якщо термін придатності великий — продукт ненатуральний, або містить багато консервантів. Намагаюся шукати продукти, виготовлені за ГОСТами. Хоча важко їх знайти.

Чи траплялися курйози?

— Жінка скаржилася, що її вагон забули причепити, бо вона одна купила на нього квиток. Нещодавно виробники забрали погано зроблені кухонні меблі, а гроші не повернули.

Зараз ви читаєте новину «За ГОСТами виготовляють якісні продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі