пʼятниця, 26 жовтня 2007 07:05

За двох вівчарок пропонували 4 тисячі євро

Автор: фото: Едуард КОСЯК
  Олександр Жаріков (ліворуч) працює з однією із своїх собак на тренувальному майданчику Ладижинської ТЕС. Охороняють станцію 16 німецьких вівчарок. Їх дресирують 16 кінологів. Собаку вчать заганяти людину в куток для затримання
Олександр Жаріков (ліворуч) працює з однією із своїх собак на тренувальному майданчику Ладижинської ТЕС. Охороняють станцію 16 німецьких вівчарок. Їх дресирують 16 кінологів. Собаку вчать заганяти людину в куток для затримання

13 жовтня у Дніпропетровську відбулася міжнародна виставка кращих собак породи німецька вівчарка. У класі "бебі", 4–6 місяців, перемогли ладижинські вівчарки. Сару нагородили кубком, а Самару — медаллю. Вони увійшли до першої десятки з 70 собак цієї вікової категорії.

Ладижинські собаківники Олександр Жаріков, 49 років та Сергій Шимчик виставили своїх вихованців — Сару та Самару — вперше.

— У племінному собаківництві важливо, як собака сформований, як він ходить, його окрас, як виконує завдання. Наші Сара та Самара отримали по цим показникам найвищий бал "Велика перспектива", — з радістю зазначає Олександр Жаріков.

Чоловіки 11 років тренують вівчарок для охорони Ладижинської теплоелектростанції (ТЕС). У перший рік тренувань вівчарка Джим за добу затримав 20 крадіїв біля овочевих теплиць на території ТЕС. А в рибному господарстві станції вівчарки допомагають боротися з браконьєрами.

Згодом енергетики побудували вольєри та облаштували тренувальні майданчики. Спеціалістів, які готували тварин для охорони ТЕС, визнали найкращими в СНД. Також кінологи ТЕС планують розводити племінних вівчарок і тренувати їх для особистої охорони людей.

— Німецька вівчарка — порода для людей, які ведуть активний спосіб життя, — каже Олександр Жаріков. — Цей собака підніме будь-кого о шостій ранку, бо ж на прогулянку треба. Увечері змусить господаря вийти подихати свіжим повітрям. Люди чомусь думають, що вони агресивні. Неправда! Просто потрібно любити собаку й піклуватися про нього. А правильно навчений собака ніколи не завдасть шкоди людині. Він рятує від стресу свого господаря, просто поклавши йому на коліна голову.

У виставці брав участь і Григорій Меланич, який розводить німецьких вівчарок у селі Бубнівка Гайсинського району. Його собаки також потрапили до першої десятки у своїй віковій категорії. Саме в нього купили цуценят Сару і Самару. Заплатили за них по $250. Після оголошення результатів собачат пропонували продати по 2 тис. євро за кожного.

У виставці взяли участь близько 300 собаківників з України, Росії, Білорусі, Молдови та Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «За двох вівчарок пропонували 4 тисячі євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі