четвер, 30 жовтня 2008 16:56

В"язні-довічники сіли за парти

П"ять років діє вечірня школа у Ладижинській виправній колонії суворого режиму, що в селі Губник Гайсинського району. У вересні за парти сіли 115 в"язнів. А днями до навчання приступили 11 осіб, засуджені до довічного ув"язнення.

Предмети читають учителі школи N1 із сусіднього Ладижина.

— Вони уважні, всім цікавляться, — каже про своїх учнів 51-річна Олена Зьора, вчителька математики і астрономії. — Шкодують, що в юнацькі роки багато часу втратили. До вчителів ставляться з повагою.

Заступник начальника колонії 32-річний Ігор Поліщук, каже, що довічники вчаться найкраще з-поміж решти в"язнів.

— Для них кожен крок за стіною камер — ковток повітря. Спілкування — тим більше, — пояснює Поліщук.

Засуджені вчаться в п"яти аудиторіях. Їм читають дисципліни 10–12 класів. Кімната для занять довічників перегороджена решіткою: по один бік — учні, по другий — вчитель.

У колонії відбувають покарання 700 людей. Із них 67 — довічно ув"язнені. Вони живуть у двох-трьохмісних камерах, на роботу не ходять, носять лише оранжевий одяг. Можуть читати книжки, дивитися телевізор.

— Спочатку до них приїздять жінки, дітей привозять, — розповідає начальник сектору довічників Віктор Іванович. — Але чим далі, то рідше й рідше.

Зараз ви читаєте новину «В"язні-довічники сіли за парти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі