вівторок, 22 січня 2008 15:58

В"язні заробляють по 270 гривень на місяць

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Заступник начальника Вінницької установи виконання покарань №1 Роман Григорук
Заступник начальника Вінницької установи виконання покарань №1 Роман Григорук

Влада Вінниці замінює пластикові контейнери для сміття на металеві. Вони не будуть ламатися та горіти, як старі. 416 металевих контейнерів придбали. Один коштує 1890 грн. Такі контейнери виготовляють у вінницькій тюрмі.

— Складно сказати: наші це контейнери чи ні, — розповідає заступник начальника Вінницької установи виконання покарань N1 Роман Григорук, 34 роки. — Позначок про те, що вони зроблені у нас, не ставимо. Працюємо на замовлення. Організації постачають сировину, а ми виконуємо роботу. В усіх документах це проходить як виріб конкретної фірми. Підрядників ніде не вказують. І не тому, що виготовлені в"язнями речі ніхто не захоче купувати. Так прийнято в усьому світі.

Яку ще продукцію ви виробляєте?

— В"язні шиють робочі костюми, халати, рукавиці, чешки.  Чоловіки шиють просто чудові халати. До їх роботи не придерешся — шви акуратні. Це й не дивно. Вони займаються лише цією роботою. Намагаються удосконалюватися, постійно збільшують норму виходу виробів. Серед довічників є майстри, які роблять макети кораблів. У майстерні робимо металеві контейнери.

Де можна придбати виготовлену засудженими продукцію?

— Не відстежуємо, де саме реалізовують наші вироби. Чули, що контейнери для сміття везуть у Львівську область. Кораблі відправляють до Житомира. Чомусь саме там вони користуються популярністю. Думаю, серед чешок, які продають на вінницьких ринках, є і нашого виробництва. Швидше за все, вінничани носять пошиті у нас робочі костюми, халати. Цей одяг однотипний, його легко сплутати з пошитим деінде. Також шиємо сині робочі костюми для засуджених. На одяг бракує державного фінансування.

Чи всі в"язні мають роботу?

— Ні. Торік у середньому щодня на виробництві було задіяно 17 осіб. А в нас лише довічників понад 300. Проблема в тому, що іноді обладнати робоче місце коштує дорожче за вироблену на ньому продукцію. А з гострими та ріжучими предметами вони можуть працювати лише під наглядом охорони. Не завжди можна знайти замовників на продукцію. Могли б виготовляти столи, двері, парти.

Що платять за роботу в установі? Навіщо засудженим гроші?

— Торік середня зарплатня працюючих в"язнів була 270 гривень. Ці гроші вони можуть витрачати в магазині при установі. У нас є невелика крамниця, де можна придбати предмети першої необхідності та харчі.

Зараз ви читаєте новину «В"язні заробляють по 270 гривень на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі