четвер, 03 лютого 2011 19:02

Введуть електронні медичні картки

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Наталія Венцківська
Наталія Венцківська

— Міськрада закупить комп'ютери, принтери для дитячої поліклініки №2 та поліклініки №3. З них почнеться комп'ютеризація лікарень Вінниці, — розповідає 54-річна Наталія Венцківська, начальник інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Вінницької міськради. — Проект розрахований на п'ять років. Потребує більше як 10 мільйонів гривень. На цей рік із бюджету мають виділити мільйон 800 тисяч гривень.

Що дасть ця програма?

— Позбудемося черг. Лікар зможе прийняти більше пацієнтів. Адже економиться час на записуванні в історію хвороби. Лікар тільки спілкуватиметься з пацієнтом, обстежуватиме його, а медсестра в цей час буде відмічати на спеціальному файлі всі його скарги. Потім всі записи роздруковуються і приєднуються до паперової картки. Згодом введеться електронна медична картка. Прийомні часи будуть розписані. Пацієнт не буде сидіти по 2 години під кабінетом. Він приходитиме на той час, на який його записали. Попередній запис на прийом можна зробити у телефонному режимі.

Але до деяких спеціалістів і зараз потрібно записуватися. Тепер запис буде й до терапевта?

— Тільки до терапевта. До вузького спеціаліста можна буде попасти за його направленням, педіатра чи сімейного лікаря. Ці лікарі визначатимуть, чи потрібні пацієнту додаткові консультації, скажімо, кардіолога чи гастроентеролога.

Направлення лікаря швидкої допомоги теж підійде?

— Так. Взагалі, й для лікарів "швидкої" комп'ютеризація стане у великій пригоді. Адже всі результати обстежень будуть одразу відомі. Знати, чи перехворів гепатитом, чи зробив флюорографію. Всю картину хвороби знатимуть. А відповідно, й дієво допомагати хворому. Взагалі, медицина стане більш прозорою. Щезнуть дописки та виправлення заднім числом у медичних картках.

Цей проект дозволить також відстежувати, яких спеціалістів потребує місто. Буде видно, на скільки відсотків завантажені, наприклад, кардіологи. Якщо на 70, треба скорочувати. Якщо на 150, потрібно додатково приймати на роботу.

Зараз ви читаєте новину «Введуть електронні медичні картки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі